SiolNET. Novice Slovenija
5,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hojs: Ta zakon bomo aktivirali do petka

5,55

termometer

hojs | Po ministrovih podatkih je za mednarodno zaščito v Sloveniji doslej zaprosilo nekaj več kot 300 beguncev iz Ukrajine, približno toliko pa jih vsak dan sicer tudi potuje skozi Slovenijo. | Foto: STA
Po ministrovih podatkih je za mednarodno zaščito v Sloveniji doslej zaprosilo nekaj več kot 300 beguncev iz Ukrajine, približno toliko pa jih vsak dan sicer tudi potuje skozi Slovenijo. Foto: STA

Na ministrstvu za notranje zadeve pripravljajo sklep, s katerim bodo vladi predlagali aktiviranje zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki beguncem iz Ukrajine zagotavlja takojšnjo začasno zaščito, je ob robu vladnega obiska v Osrednjeslovenski regiji povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Zakon bo aktiviran najkasneje do petka.

Notranji ministri EU so v začetku marca dosegli dogovor o sploh prvi uporabi evropske zakonodaje, ki beguncem iz Ukrajine zagotavlja takojšnjo začasno zaščito, dovoljenje za bivanje, dostop do dela, nastanitve, izobraževanja, socialnega varstva, zdravstvene pomoči. Slovenija že ima zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, za njegovo aktivacijo pa mora vlada sprejeti poseben sklep.

Adidas Posel danes Tudi Adidas zapira trgovine v Rusiji

Obstaja skrb za ne dovolj hitro obravnavanje prošenj

Mehanizem o začasni zaščiti razseljenih oseb se aktivira, ko pride do množičnega vstopa ljudi v državo, zaradi česar obstaja skrb, da azilni sistem ne bi zmogel dovolj hitro obravnavati vseh prošenj. Sklep o aktivaciji direktive o začasni zaščiti je bil prejšnji petek objavljen v Uradnem listu EU, zdaj bo zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb aktivirala tudi Slovenija, je napovedal minister.

"Na ministrstvu za notranje zadeve zaključujemo pripravo vladnega gradiva, na podlagi katerega bo tudi v Sloveniji aktiviran zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb," je poudaril minister. Ob tem je izrazil upanje, da bo zakon aktiviran kar najhitreje, torej najkasneje do petka, je poudaril.

Na vprašanje, kaj se z aktivacijo zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb spreminja za begunce iz Ukrajine, je Hojs pojasnil, da bodo postopki zaščite od zdaj tekli hitreje, prav tako beguncem ob prihodu v Slovenijo ne bo treba zaprositi za mednarodno zaščito.

Zelensky Novice Zelenski pripravljen na dialog, ne pa na kapitulacijo #vŽivo

Slovenijo za zaščito zaprosilo več kot 300 beguncev

Po ministrovih podatkih je za mednarodno zaščito v Sloveniji doslej zaprosilo nekaj več kot 300 beguncev iz Ukrajine, približno toliko pa jih vsak dan sicer tudi potuje skozi Slovenijo. Skupaj je od začetka vojne v Ukrajini doslej skozi Slovenijo potovalo 2.800 beguncev, njihov cilj so povečini zahodnoevropske države, je poudaril minister. Ob tem je napovedal tudi vzpostavitev informacijskega sistema za registracijo beguncev iz Ukrajine, "da se bo vedelo, kje je kdo nastanjen, ali je še v Sloveniji", je poudaril.

Na vprašanje, ali na ravni EU že potekajo morebitni dogovori o selitvi beguncev med državami, je minister poudaril, da takšnega dogovora prejšnji teden še ni bilo, Poljska je namreč napovedala, da bo pritisk beguncev zdržala sama. "Če bi se pritisk beguncev še stopnjeval, pa je Slovenija jasno povedala, da smo pripravljeni sprejeti kar precejšnje število beguncev," je poudaril.

Slovenija lahko poskrbi za nastanitev do 30 tisoč beguncev

Slovenija po ministrovih pojasnilih lahko zagotovi nastanitve za od 20 tisoč do 30 tisoč beguncev, skupaj pa jih lahko oskrbimo približno 200 tisoč. V tem hipu je sicer na voljo precej manj nastanitev, od tisoč do dva tisoč, je ocenil minister.

V zbirnem centru v Logatcu je po Hojsovih navedbah trenutno nastanjenih nekaj več kot 80 beguncev iz Ukrajine, sicer pa na ministrstvu za notranje zadeve intenzivno iščejo nove nastanitve, kamor bi lahko nastanili begunce. Kot je pojasnil, je ministrstvo za notranje zadeve dalo na razpolago nastanitvene objekte na Debelem Rtiču, o čemer so že obvestili župana Ankarana, v prihodnjih dneh pa si bodo ogledali še nekaj lokacij, med drugim v Murski Soboti.

Po podatkih ministra za obrambo Mateja Tonina je v zasebnih nastanitvah, pri znancih in sorodnikih, prijavljenih 2.500 ukrajinskih beguncev.

O zadevi sta spregovorila tudi ministra

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob robu današnjega vladnega obiska dejal, da bodo poskrbeli tudi za zdravstveno oskrbo beguncev iz Ukrajine. Kot je dodal, so obvestili vse izvajalce zdravstvenih storitev, da so begunci upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev, torej storitev, ki so nujne za preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja. Na vse potrebe beguncev iz Ukrajine se po Poklukarjevih besedah odzivajo preko mednarodnega mehanizma, tudi na področju zdravstva.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je glede vključevanja ukrajinskih otrok v izobraževalni sistem povedala, da so modeli izobraževanja na osnovnošolski in srednješolski ravni pripravljeni. Glede na tok beguncev pa bodo presodili, ali bo šlo za individualne pristope v posameznim okoljih in šolah ali pa bolj sistemski pristop v primeru večjega begunskega vala. Kustečeva je napovedala, da bodo šole o teh kmalu obveščene, v sredo pa naj bi to dorekli na internem delovnem sestanku. Otroke iz Ukrajine, ki so že prišli v Slovenijo in pokazali interes, pa v posameznih šolah že vpeljujejo v izobraževalni proces, je še pojasnila.

kustec Novice To pred napovedano stavko sporoča ministrica tovornjak2 Novice Tovornjak v rusko veleposlaništvo: "Delam varnostni koridor" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin