Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 24. 12. 2014, 15.16

8 let

Hiška Šiška, igralnica, ki odpira vrata v svet domišljije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novembra je svoja vrata odprla nova igralnica za otroke, ki od otroka zahteva lastno ustvarjalnost. Hiška Šiška je projekt s konceptom, pravi Gordana Maslakovič.

Gordana in njen mož Dare Maslakovič sta se lani poleti znašla pred hudo dilemo, kje ob deževnem vremenu v poletnih mesecih praznovati rojstna dneva njunih dveh punčk, zdaj starih štiri in sedem let.

"Običajno naredimo piknik in smo pač v naravi. A lansko in letošnje poletje to ni bilo mogoče. Nato sva iskala prostor, a v nobenem od obstoječih prostorov, ki ponujajo praznovanja rojstnih dni, nisva videla nobene dodane vrednosti," pripoveduje diplomirana ekonomistka. Koncept igralnice: vsak otrok naredi svoje lastno igralo Potem se jima je ponudila priložnost najeti prostor prav v okolišu, kjer so tudi doma. V njem sta si zamislila igralnico za otroke. Projekta sta se lotila profesionalno, z dobro ekipo sodelavcev, tudi psihologa. Vse je do potankosti premišljeno. Koncept igralnice je v tem, da ni predvidene igre, ampak je igra vedno drugačna.

Da otrok naredi svoje lastno igralo. "Iz kock, na katerih lahko tudi sedijo, lahko sestavijo tobogan, poligon, bunker, hiše, na voljo imajo plezalne vrni in plezalno steno ter skrivalne niše …" našteva sogovornica.

Prostor je večfunkcionalen, narejen je iz dela, ki je namenjen staršem, in dela za otroke. Oba prostora loči mreža, ki se lahko odgrne, s čimer se da prostor povečati. "Miza je zasnovana tako, da je na sredini luknja, da je slavljenec v središču pozornosti, ko je treba pihati svečke. Je velika in visoka, kot so mize v dnevni sobi, da se starši dobro počutijo, hkrati pa je to primerna višina za otroke med jedjo," pojasni sogovornica. Premišljena uporaba pohištva in barv Uporabili so primarne in sekundarne barve, tapete nakazujejo na grajenje, ustvarjanje. Kocke so različnih barv, pa tudi trdnosti. Na svetlomodri kocki se recimo ne more stati, na temnomodri pa lahko. "Vsi predmeti so izdelani v Sloveniji, imajo certifikate," dodaja in pohvali arhitekte iz biroja Svet vmes, ki se ukvarja predvsem z izkoriščanjem vmesnih prostorov, kot so hodniki, avle …

"Ko sva z možem rekla, da želiva igralnico, so rekli, da če bova imela napihljiv tobogan, pri projektu ne bodo sodelovali," pojasni sogovornica in doda, da sta z možem na projekt zelo ponosna, ker gre dejansko za nekaj drugačnega. Projekt z dobrodelno noto Poleg tega sta svojemu projektu dodala tudi dobrodelno noto. Z vsakim rojstnim dnevom namreč deset odstotkov zneska za najem prostora darujejo. "Ko se zbere dovolj denarja, otroku iz okoliša, ki obiskuje šolo ali vrtec v Šiški, recimo plačamo obroke za vse leto. Povezali smo se tudi z Anino zvezdico, predvsem smo imeli v mislih zbiranje igrač za otroke iz socialno ogroženih družin. No, Ana ima decembra veliko dela z zbiranjem hrane, a v prihodnosti bomo razmišljali tudi v tej smeri," pojasni Gordana Maslakovič.

Od baletnih uric in promocij do učenja jezikov in medgeneracijskega druženja Čeprav je prostor namenjen praznovanjem rojstnih dni otrok,v starih od tri do deset let, pa so že presegli tako starostne okvire kot dejavnosti.

"V prostoru je tudi projektor, prek katerega se lahko predvajajo filmi, fotografije. Prejšnji teden smo imeli tukaj zaključek baletnih uric, ko je prišlo okoli 50 staršev in otrok. Praznovali smo prvi rojstni dan, imeli pa smo tudi promocijo tuje blagovne znamke oblačil za otroke, kjer sta kot modela nastopila tudi 11 in 12 let stara fanta. Uživala sem, ko sem ju gledala, kako sta plezala po steni in vrvi," pravi sogovornica.

Ob sredah bodo otrokom ponujali učenje angleškega, francoskega in španskega jezika ob igri, z igralko iz Drame bodo otroci lahko spoznavali časovni trak znamenitosti evropskih mest, v prihodnje pa si želijo tudi medgeneracijskega povezovanja med starimi straši in otroki.

Otroke preveč ukalupljamo Vesela je, da lahko otrokom ponudi tisto, kar bi sicer moralo biti samoumevno. Gibanje, motorično razgibanost … "Ko se spustiš v njihov svet, vidiš, da ta svet nima meja, njihova domišljija je brezmejna. Odrasli jih samo ukalupljamo, ne vidimo več otrok, ki bi plezali po drevesih. Veliko mamic se na igrišču igra s svojim otrokom, zato med njimi ni nobene socialne povezanosti. Zdi se mi, da to manjka," razmišlja. Starši lahko najamejo le prostor, pijačo in hrano pa prinesejo s seboj, saj je v Hiški Šiški tudi zelo funkcionalna kuhinja, lahko pa najamejo polni paket s hrano in torto vred. "Za prazne želodčke skrbi Saša Rakita oziroma Foodfatal, ki je pri ustvarjanju jedi in slaščic za otroke nadvse ustvarjalna," pravi Maslakovićeva.

Animator po želji otrok Čeprav je bistvo Hiške Šiške tudi v tem, da ni animatorja, ki bi otroke vodil, pa je seveda mogoče imeti tudi tega, če si otrok želi praznovati rojstni dan recimo v slogu gusarja. Na voljo so športni animator, kulturni, plesni, lahko pa si ga izberete po lastni presoji.

Ne spreglejte