Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 11. 2014,
21.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregor Golobič Milan Kučan Gregor Virant Državljanska lista Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek Miro Cerar

Petek, 28. 11. 2014, 21.05

6 let, 7 mesecev

Gregor Golobič se vrača v slovensko politiko!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deček iz ozadja je stopil v ospredje. Gregor Golobič, oranžni vitez slovenske politike, se ne bo več skrival. Njegov mentor mu je dal še zadnjo možnost, da naredi to deželo spet ponosno.

V uredništvu Satirikona smo spet prvi, ki objavljamo ekskluzivno vest. Kakšen privilegij! Tudi mi sicer sprva nismo verjeli svojim očem. Preprosto nismo. Nato pa se nam je posvetilo: vsi ti skrivnostni nasmeški, skrivni sestanki, vsa ta pisma in klici ... Aleluja! Nekaj mora biti na tem. Vedeli smo, da smo na pravi poti. Na poti našega največjega razkritja do zdaj! Saj veste, da nikoli ne lažemo, da vedno objavimo preverjene informacije … In verjemite, tale zgodba je večja kot takrat, ko smo razkrili, da se Janez Janša vrača z drugo republiko.

"Državljanska lista bo alternativa vladajoči politiki!" V četrtek zvečer, ko se je nad našo državo že spuščala tema, smo bili v Dolenji vasi pri Cerknici. Kje, se sprašujete? Ja, bili smo tam, kjer se je krojila prihodnost naše mlade državice: na kongresu Državljanske liste (DL). Že res, da so DL na zadnjih volitvah volili le njeni člani (pa še to ne vsi), ampak mi smo vedeli, da naš obisk ni zaman. Vsega okoli 20 se jih je zbralo na samotni kmetiji. Med njimi tudi prvi prvak stranke Gregor Virant. Po urah burne razprave so se delegati odločili, da še niso za odpis. "Ne damo se! Državljanska lista bo alternativa vladajoči politiki," je vzklikal podpredsednik stranke Rihard Braniselj.

Peli so partizanske in nabožne pesmi Oh, kako so se veselili, postavljali gradove v oblakih, peli zdaj partizanske pesmi, zdaj nabožne. Kot se za sredinsko stranko tudi spodobi, mar ne? A Gregor, ki je želel stranko ukiniti, se ni veselil. Bil je resen in zrl je v prazno. Prisežemo, da smo videli, kako mu je po licu spolzela solza.

Želeli smo bobipalčke in smokije, dobili pa Kučana in Golobiča Kamere so ugasnile, fotografi so pospravili svojo opremo, reporterji so se razšli. Mi pa smo ostali. Vedno radi ostanemo in kramljamo z našimi politiki. Ko smo na pogostitvi po kongresu ravno segli na pladenj z bobipalčkami in smokiji, sta skozi zadnja vrata vstopila strica iz ozadja: nekdanji predsednik države Milan Kučan in oranžni vitez Gregor Golobič. Kako smo osupnili. Vau, tale zgodba še zdaleč ni tako nedolžna kot Virant!

Vedeli smo Takoj smo vedeli, da Golobičev nastop na nacionalni televiziji nekaj dni prej ni bil naključje. Takoj smo vedeli, da ta kongres ne bo šel v pozabo. Vedeli smo, zakaj predsednika DL Bojana Starmana ni bilo na kongresu. Takoj smo vedeli, da ima stranka prihodnost in je še ne gre odpisati.

Kdo stoji za Mirom in Alenko Nikoli nismo prav zares verjeli floskulam o stricih iz ozadja. Vedno smo jih jemali z rezervo. A tisti večer, tisti večer, dragi bralci, smo tudi mi dobili razsvetljenje. Vse je res! Vse, kar ste in smo v zadnjih letih prebirali v tedniku blizu desnici, je res! Milan Kučan in Gregor Golobič sta ves čas igrala podle igre. Ves čas sta nastopala iz ozadja. Ko na malih zaslonih gledamo Mira Cerarja, pravzaprav gledamo Kučana in Golobiča. Ko je našo vlado z nežno žensko roko vodila Alenka Bratušek, sta nas pravzaprav v rokavicah vodila Kučan in Golobič. Ko smo po gospodarskem uspehu Janševe vlade vsi vozili ferrarije, smetnjaki pa so bili polni kruha, nas je pravzaprav vodil … No, takrat nas je res vodil Janša.

Deček iz ozadja, ki je stopil naprej Kakorkoli, Gregor Golobič, oranžni vitez slovenske politike, je nečak iz ozadja. Tistega usodnega večera sta oba, Kučan in Golobič, stopila naprej. Nista se več skrivala v senci. Vrag je vzel šalo, položaj je postal resen. "Zares je šel po gobe, ne sme nam propasti še en projekt," je bil čemeren Kučan.

Kučan, Golobič in Virant so se zaprli v sejno sobo. Kar so se dogovorili tam, bo slovensko politiko pretreslo v anale. Ne, ne govorimo na pamet. V četrtek smo bili priča enemu od večjih preobratov v zgodovini naše Slovenije. In ja, če verjamemo dogovoru, potem se nam za prihodnost ni bati.

Kučan se je obrnil k Virantu: Gregor, dali smo ti edinstveno priložnost, da enkrat za vselej opraviš z Janšo. Kaj pa si storil ti? Nič! Kje je stranka danes? Nikjer! Tvoja edina skrb so bila potovanja po Evropi!

Gregor Virant je planil v jok: Milan, vem, polomil sem ga. A kako naj bi sam zmogel tako veliko nalogo?

Nato se je Kučan obrnil h Golobiču: Gregor, mislim, da je čas, da stvari v svoje roke prevzameš ti. Dolgo let sem te šolal po starem sistemu. Čas je, da stranko dvigneš kot feniks iz pepela! Naj poleti!

Gregor Golobič, vidno ganjen od besed svojega učitelja, je začel: Milan, hvala ti za zaupanje. Vem, da se pri Zaresu nisem najbolje izkazal, ampak ta šaleški lobi je bil preprosto premočan. Pokazal bom, da so se naši mediji motili. Pokazal bom, da lahko Državljansko listo dvignemo nazaj med prvake. Imam pa eno zahtevo. Tale logotip … DL … Modra mi ni bila nikoli pri srcu. Sam veš, Milan, da sem bil vedno bolj naklonjen rdeči … Ampak ker sem človek popuščanja, bom zadovoljen tudi z oranžno. Ni rdeča, je pa blizu. He he. Virant si je obrisal solze, nato pa Golobiču le segel v roko: Gregor, iskreno upam, da ti bo uspelo. To je naša zadnja možnost.

Kučan je od veselja zacepetal. Slovenija dobiva novo zgodbo o uspehu.

Ne spreglejte