Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
29. 12. 2017,
10.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Kemis Vrhnika Emil Nanut

Petek, 29. 12. 2017, 10.05

6 let, 3 mesece

Gradbeni stroji in zaloge materiala pri Kemisu, bo ta ostal v Sinji Gorici? #foto

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Kemis | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

V Kemisu sedem mesecev po požaru kljub nasprotovanju tamkajšnjega prebivalstva in še nedokončanim inšpekcijskim postopkom upajo, da bodo ostali na lokaciji v Sinji Gorici pri Vrhniki, ter počasi že obnavljajo delno zgoreli objekt. Ali bi to smel početi ali ne, odloča gradbena inšpekcija. Pred kratkim objavljena analiza varuha človekovih pravic pritrjuje kritikam, da so po požaru v Kemisu "pogorele" tudi državne institucije.

Varuh človekovih pravic je takoj po majskem požaru v Kemisu opozarjal na obveznost države, da obvešča državljane v primeru nesreč, pol leta kasneje pa na osnovi poročil vseh vpletenih organov ugotavlja, da:

  • je prebivalce na dan požara delno obveščala le civilna zaščita, pa še ta ne ustno. Obveščanje preostalih organov, predvsem agencije za okolje (Arso) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bilo zapoznelo, pomanjkljivo ali pa ga celo ni bilo. Pristojni so prebivalcem prva "konkretna" priporočila podali šele deset dni po požaru;
  • pomanjkanje ustreznih kadrov ne opravičuje opustitve obveščanja javnosti - na Arsu namreč pravijo, da nimajo "strokovnjaka, ki bi imel ustrezna znanja za zagotovitev podatkov občanom glede vpliva na njihovo zdravje, kmetijske pridelke, vrtnine in krmo živali". Varuh meni, da bi lahko težavo rešili s povezovanjem z drugimi državnimi organi;
  • je okoljski inšpektorat, ki je v Kemis prišel štiri dni po požaru, ustno odločbo o ustavitvi del pa izdal 11 dni po požaru, čakal nerazumljivo dolgo. Na inšpektoratu sicer pravijo, da so izredni inšpekcijski nadzor izvedli takoj, ko so ga lahko, prej zaradi varnosti udeležencev ni bilo mogoče, trdijo;
  • je bila odločitev vlade o ustanovitvi medresorske skupine prava, a prepozna (dva tedna po dogodku). To po mnenju varuha pod vprašaj postavlja učinkovitost dela skupine.

Varuh je tako poročilo sklenil z oceno, da je bilo obveščanje javnosti po požaru neustrezno, sprejete odločitve okoljske agencije in inšpektorata ter tudi vlade pa prepozne in neusklajene. Stališče je ministrica za okolje Irena Majcen že predstavila vladi, ki pa se z njim ne strinja.

Okoljska inšpekcija čaka

Na vprašanje, ali so zaradi požara in poslovanja v omejenem obsegu izgubili kakšnega naročnika, direktor Kemisa Emil Nanut noče odgovoriti. Gre za poslovno skrivnost, pravi.  | Foto: STA , Na vprašanje, ali so zaradi požara in poslovanja v omejenem obsegu izgubili kakšnega naročnika, direktor Kemisa Emil Nanut noče odgovoriti. Gre za poslovno skrivnost, pravi.  Foto: STA , Pol leta po požaru se s Kemisom ukvarjata okoljska in gradbena inšpekcija.

Prva je, kot že navedeno zgoraj, podjetju dva tedna po požaru zaradi kršitev okoljevarstvenega dovoljenja odredila ustavitev naprave za predelavo odpadkov v Sinji Gorici. Prepoved velja še danes.

Kot je pred meseci pojasnil šef Arsa Joško Knez, je imel Kemis med drugim premajhne lovilne bazene, zaradi česar so med požarom strupene snovi, pomešane s požarno vodo, iztekale v bližnji potok Tojnica in ga onesnažile (za sanacijo potoka, ki najverjetneje še ni končana in je v presoji na Arsu, je podjetje do zdaj namenilo četrt milijona evrov).

"Cilj Kemisa je, da ostane"

Direktor Kemisa Emil Nanut pravi, da zdaj izvajajo ukrepe, ki bi jim povrnili dovoljenje. Kot pravi, so po požaru zagotovili 24-urno varovanje objekta, načrtujejo pa tudi avtomatski gasilni sistem, ki bo imel bistveno manjšo porabo vode. Objekt bo varovan z nadzornimi kamerami z oddaljenim arhivom, izboljšana bo protipožarna zaščita konstrukcije, uvedeni bodo dodatni požarni sektorji, ki bodo med seboj ločeni s protipožarnimi stenami, našteva. Hkrati poudarja: "Cilj Kemisa je, da ostane na tej lokaciji."

Do konca sanacije na lokacijo ne smejo dovažati nevarnih odpadkov. Na inšpektoratu pravijo, da so od maja izvedli nekaj kontrolnih inšpekcijskih pregledov - koliko in kdaj, ne navedejo -, a niso ugotovili kakšnih kršitev podjetja.

Kot pravi Nanut, podjetje deloma lahko izvaja dejavnost, in sicer tako, da zaposleni odpadke od naročnikov vozijo neposredno prevzemnikom doma in v tujini. Na vprašanje, ali so zaradi požara in poslovanja v omejenem obsegu izgubili kakšnega naročnika, noče odgovoriti, češ da gre za poslovno skrivnost. Pritrjuje pa, da bodo letos zaradi požara in zmanjšanega obsega poslovanja zaostali za načrti.

Gradbeni inšpektorat vodi postopek tudi zaradi postavitve dveh (modrih) šotorov na območju Kemisovega obrata v Sinji Gorici pri Vrhniki. | Foto: Andreja Lončar Gradbeni inšpektorat vodi postopek tudi zaradi postavitve dveh (modrih) šotorov na območju Kemisovega obrata v Sinji Gorici pri Vrhniki. Foto: Andreja Lončar

Novo dovoljenje ali ne?

Lokalno prebivalstvo je v zadnjih tednih zmotil začetek sanacije objekta v Sinji Gorici. Na lokaciji Kemisa, ki je od dni po požaru obdana s trakom varnostne službe, sta postavljena dva šotora, ob katerih je zložen gradbeni material, delavci pa so že začeli odstranjevati poškodovan del objekta. Na lokaciji so gradbeni stroji, ki odstranjujejo poškodovano konstrukcijo. Kot sta že poročala Dnevnik in Delo, je o tem že obveščen inšpektorat.

Na gradbeni inšpekciji so nam povedali, da v zvezi s Kemisom vodijo dva postopka. "En postopek poteka v zvezi z ugotavljanjem dovoljenosti gradnje dveh šotorov, ki se nahajata na lokaciji, drugi pa v zvezi s sanacijo objektov po požaru," pravijo, a dodatnih pojasnil do konca postopkov ne dajejo. 

Očitno bo za usodo Kemisovega obrata v Sinji Gorici ključna odločitev inšpekcije glede sanacije objekta, saj naj bi inšpektor odločil, ali lahko Kemis to izvede brez pridobivanja novega gradbenega dovoljenja ali ne. Če bo moralo podjetje po novo dovoljenje, bo to pomenilo, da mora na novo pridobiti tudi okoljevarstveno dovoljenje, kar pa bi se lahko ob nasprotovanju lokalne skupnosti zapletlo. Vrhniški občinski svetniki so namreč pred meseci sprejeli sklep, da Kemis na tej lokaciji ni več zaželen. 

Če bo inšpekcija dovolila sanacijo objekta v okviru obstoječih dovoljenj, pa na drugi strani občina, ki jo vodi Stojan Jakin, praktično nima vzvodov, da bi uresničila sklep občinskega sveta in "pregnala" podjetje s trenutne lokacije. Občina je za pomoč pri uresničevanju sklepa sicer najela pravno družbo Starman Velkaverh. 

Ne prehitro z odškodninskimi zahtevki

"Rok za uveljavljanje odškodninske odgovornosti je tri leta, tako da je časa še veliko. Vsekakor pa priporočam čimprejšnje zavarovanje dokazov," svetuje odvetnik Janez Stušek. | Foto: Facebook / Janez Stušek "Rok za uveljavljanje odškodninske odgovornosti je tri leta, tako da je časa še veliko. Vsekakor pa priporočam čimprejšnje zavarovanje dokazov," svetuje odvetnik Janez Stušek. Foto: Facebook / Janez Stušek Čeprav je odgovornost Kemisa za majski požar še danes nejasna, posledice požara in učinki na zdravje ljudi ter okolje pa bodo po mnenju strokovnjakov vidni šele z leti, si Kemis tudi tu želi zagotoviti mir. Podjetje je do danes prejelo nekaj več kot 40 odškodninskih zahtevkov. Enemu od vlagateljev, ki noče biti imenovan, je ponudilo izplačilo odškodnine, a pod pogojem, da se  prejemnik odpove nadaljnji uporabi pravnih orodij proti Kemisu.

Kot pravijo sogovorniki iz pravnih krogov, to ni kakšna nepričakovana poteza podjetja, opozarjajo pa, da naj vlagatelji ne podpišejo prehitro. Da z zahtevki počakajo, je v pogovoru za Siol.net že pred meseci svetoval tudi odvetnik Janez Stušek. "Rok za uveljavljanje odškodninske odgovornosti je tri leta, tako da je časa še veliko. Vsekakor pa priporočam čimprejšnje zavarovanje dokazov in iskanje vzročno-posledične zveze, ki bo pomagala dokazati, da je onesnaženje povzročil Kemis in da ni posledica starega onesnaženja, kot bi lahko trdilo podjetje. Če bo vzorec vzet s strehe nekega objekta, bo Kemis na primer težko trdil, da je onesnaženje posledica starih bremen," nam je dejal. 

Nanut pravi, da je to, da izplačilo odškodnin pogojujejo z odpovedjo možnosti nadaljnjih postopkov, "precej logična pravna zahteva". Po njegovem mnenju nekdo ne more ponovno zahtevati odškodnine za neko nastalo škodo, če je to odškodnino že prejel. Poudarja pa, da se Kemis nikoli ni izogibal odgovornosti ob nesreči. "Kot smo že nekajkrat dejali, bo saniral tisto škodo, za katero bo dokazno, da je posledica požara," pravi. 

Ne spreglejte