SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golobič: Teš 6 imenitna priložnost za krajo #video

3

termometer

Gregor Golobič
Foto: Matej Povše

Teš 6 ni bil toliko energetski projekt, ampak imenitna priložnost za krajo. V tem smislu je postal sežigalnica evrov, je danes preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 povedal nekdanji predsednik Zaresa in nekdanji visokošolski minister Gregor Golobič.

Golobič ima dve tezi: da je Slovenija majhna država velikih nakupov, kupljivi so politika, mediji in stroka, Teš 6 pa je projekt, ki je to razgalil na najbolj brutalen način do zdaj. Meni, da Teš 6 ni naravna nesreča, ki se nam je zgodila, ampak patria Pahorjeve vlade, kar najbrž pomeni, da nihče ne bo politično odgovarjal.

[video: 62412 / ]

Kot je pojasnil, je bil v vladi Boruta Pahorja - do izstopa Zaresa poleti 2011 iz koalicije je bil minister - deležen očitkov, da se vtika v energetiko, čeprav to ni njegov resor. Predvsem tedanji gospodarski minister Matej Lahovnik je bil alergičen na to, da bi se kdo vtikal v projekt, ki si ga je očitno zastavil s svojim prihodom na ministrstvo, je dejal.

Za Golobiča je glavna težava to, da vlada ni naredila svojega dela. Po njegovem mnenju je bila ključna jesen 2009, in to v smislu Sherlocka Holmesa - sumljivo je namreč, če pes ne laja. Nenavadno se mu zdi, da predsednik vlade reče, da ni mogel dobiti nekih gradiv. To je zanj norčevanje. "Predsednik vlade lahko dobi vse informacije, ki jih želi, če jih hoče."


Pahor: Zaupal sem Lahovniku #video


Dve pomembni obdobji

Za Golobiča sta pri Tešu 6 pomembni dve obdobji: prvo obdobje, ki je bilo kronano s podpisom pogodbe z Alstomom poleti 2008 (čas vlade Janeza Janše, v katerem je nastala delitev na dva stebra: HSE in Gen energija - to je bila po Golobičevem mnenju politična kupčija, da so stvari potekale tako, kot so), in drugo obdobje v času Pahorjeve vlade - neaktivnost v letu 2009 in "vlečenje za nos" v letu 2010.

Golobič se je tudi vprašal, ali ima slovenska država tukaj ambicijo priti stvari do dna. Na tožilstvih po njegovih besedah namreč marsikaj še stoji. Ob tem je navedel, da je Rotnika kot pravna svetovalka spremljala Anita Dolinšek, ki je bila lani dvakrat v DZ kot kandidatka za sodnico v Celju, ki je pristojno za zgodbo v Tešu. "Blagor tistim, ki misijo, da je to naključje," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin