Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
18.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

SDS SD volitve

Četrtek, 7. 7. 2011, 18.55

8 let, 5 mesecev

Golobič: Slovenija potrebuje koalicijo s civilno družbo, nevladniki in strokovno javnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Samo dve alternativi - Borut Pahor in SD ali Janez Janša in SDS - za Slovenijo nista dovolj.

Slovenija potrebuje največjo možno koalicijo - koalicijo s civilno družbo, nevladnimi organizacijami in strokovno javnostjo. "Predvsem slednja je nekaj, kar politika pogosto razume kot oviro na poti uresničevanja lastnih zamisli," meni Gregor Golobič. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Zares in poslanec Golobič, se je predvolilna kampanja v Sloveniji že začela, čeprav še ni znano, kdaj in če bodo predčasne volitve. Svoj program oz. alternativo bo zato v kratkem predstavil tudi Zares. "Predstavljala bo nadgradnjo našega programa, predvsem bo obogatena z izkušnjami, ki smo jih v tem času pridobili, pa tudi z upoštevanjem vseh okoliščin, tako domačih kot tudi mednarodnih, v katerih se Slovenija nahaja in na katere se je potrebno odzvati z ustrezno prilagoditvijo oz. nadgradnjo programa," je povedal Golobič.

"Alternativi - Pahor ali Janša - nista dobri"

Prepričan je, da samo dve alternativi - Pahor ali Janša - za Slovenijo nista dobri. "To alternativo označujemo kot nezadostno, kot nepravo alternativo," je dejal in dodal, da obstaja prostor za nove politične alternative. Zares bo zato pozdravil vsako pobudo za ustanovitev nove stranke, ki bi se v tem obdobju pojavila.

"Slovenija potrebuje koalicijo s civilno družbo"

Slovenija potrebuje največjo možno koalicijo - koalicijo s civilno družbo, nevladniki in strokovno javnostjo, je dejal predsednik Zares. "To je koalicija, ki bi edina omogočila slovenski politiki, da bi si kot celota povrnila kredibilnost in tisto inovativno moč, s katero bi lahko reševala nemajhne probleme, v katerih se nahaja država," je dejal.

"Razmišljanje o morebitnih koalicijah pred volitvami ni smiselno"

Golobiču se razmišljanje o morebitnih koalicijah pred volitvami ne zdi smiselno. "Kdor razpravlja danes o tem, s kom bo šel po volitvah, ta hoče narediti ovinek preko vsebine," je dejal.

"Program SDS ne predstavlja nič novega"

Golobič in ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić sta se dotaknila tudi predloga programa razvoja Slovenije in protikriznih ukrepov, ki jih je v sredo v javno razpravo dala največja opozicijska stranka SDS. Oba menita, da program SDS ne predstavlja nič novega, v njem pa manjkajo predvsem odgovori na vprašanja, kako doseči zastavljene cilje.

"Izdelek, ki prej razočara"

Predlog programa SDS je po mnenju Golobiča izdelek, ki prej razočara kot napolni z upanjem, da se z SDS obetajo spremembe. Morda bo zbiranje predlogov javnosti popravilo bistvene pomanjkljivosti tega programa, vendar bi od SDS pričakovali bolj konsistenten, izdelan in natančen dokument, je povedal nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

V osnovi ta dokument po besedah Golobiča ne odstopa veliko od idej, ki jih je zagovarjala vlada Janeza Janše - to je zelo brezkompromisen in socialno neobčutljiv neoliberalni koncept. "Tisto, kar je novo, je dodatek, da se temu ne reče več neoliberalni koncept, ampak nordijski socialni model," je povedal. Ukrepi iz programa SDS po njegovem mnenju predvidevajo, da bodo ceno za izhod iz krize plačali najšibkejši.

Radićeva: Kako, v kakšnem času in s kakšnimi sredstvi?

Radićeva je dodala, da predlagani program SDS ne vsebuje nič posebej novega. Vključuje nekaj dobrih predlogov (npr. predlog vključitve fiskalnega pravila v ustavo), nekaj pa tudi takšnih, pri katerih je ministrstvo za gospodarstvo že storilo korak naprej (npr. pritegnitev tujih neposrednih investicij). "Krasno in odlično bo, če bodo zraven nastali še odgovori na vprašanja kako, v kakšnem času in s kakšnimi sredstvi," je povedala Radićeva.

Ne spreglejte