Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
22.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

72

Natisni članek

Robert Golob

Torek, 20. 12. 2022, 22.24

1 leto, 4 mesece

Golob v Odmevih o stavki zdravnikov, nezadovoljstvu gospodarstvenikov in zahtevi stranke SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

72

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predsednik vlade Robert Golob je gostoval v Odmevih na TV Slovenija, kjer je spregovoril o aktualnem političnem dogajanju in zapletih z odhodom ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar ter s tem povezanih domnevnih političnih pritiskih, pa tudi o napovedani opozorilni stavki zdravnikov in zobozdravnikov, o zahtevi stranke SD po koalicijskem vrhu in gospodarstvenikih, ki izražajo precejšnje nezadovoljstvo z ukrepi vlade. 

Fides je danes napovedal stavko za 11. januarja. Predsednik vlade Robert Golob je v Odmevih pojasnil, da razloga za stavko ne vidi: "Razumemo, da je zadaj nezadovoljstvo manjšine starejših zdravnikov, ker smo v pogajanjih mlajšim in družinskim zdravnikom namenili več kot njim. Ne morem pristati na to, da je edina pot naprej v smislu, če dobi on, moram tudi jaz. Ne ocenjujem, da so razlogi za stavko upravičeni."

Poudaril je, da zdravstvenega sistema, ki je bil v razgradnji 30 let, ne morejo postaviti čez noč in da bo "leto 2023 leto reform". 

"Že na začetku smo si postavili dva cilja, in sicer da pripravimo izhodno strategijo iz covida. To smo pripravili in deluje. Drugi cilj je interventni zakon, s katerim bomo razbremenili čakalne vrste. Tudi ta je sprejet in se izvaja. Poteze, reforme pa bodo na vrsti v letu 2023," je pojasnil Golob. 

Medtem v stranki SD zahtevajo vrh koalicije prav zaradi kritičnih razmer v zdravstvu. Naslednji vrh koalicije bo po besedah Goloba januarja in na tem se bodo pogovarjali prav o slabih razmerah v slovenskem zdravstvu. 

Čakalnica
Novice "V zdravstvu je tako hudo, da se ravnamo tudi po načelih množične nesreče"
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Zdravniki in zobozdravniki bodo stavkali 11. januarja
zdravnik
Novice Ministrstvo predvideva sedem ambulant za neopredeljene bolnike s polnim ordinacijskim časom

Naslednika Bobnarjeve še nimajo 

Glede odhoda notranje ministrice Tatjane Bobnar, prve, ki je zapustila Golobovo ministrsko ekipo, premier meni, da je šlo pri tem za pomanjkanje razumevanja: "Nesprejemljivo je, da se dogovoriš, da boš nekaj izvedel, potem pa čez šest mesecev to označiš za politični pritisk. To ne more biti politični pritisk."

V nadaljevanju je Golob znova izpostavil zavezo o depolitizaciji podsistemov, kot sta policija in pa tudi javna RTV. "Ta zaveza je zame sveta in depolitizacija ne pomeni, da takrat, ko prevzameš oblast, pustiš stvari takšne, kot so. To ni depolitizacija," je prepričan Golob. 

Premier je zaupanje v policijo izgubil, ko je prišlo do njegovega varovanja: "Jasno je bilo, da podatki odtekajo na neprave konce in se v nekaterih primerih tudi izrabljajo."

Po njegovih besedah kandidata oziroma kandidatke za novega ministra za notranje zadeve še nimajo, bodo pa razgovore opravili in odločitev sprejeli po praznikih. 
Robert Golob, DZ
Novice Golob: Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna #video

Golob: Razumem, da kritike izhajajo iz stiske in negotovosti

Ministri za energetiko članic EU so na ponedeljkovem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. "Evropa je včeraj pokazala enotnost in cene so se danes že spustile pod nivo, ki so ga gospodarstveniki, tudi slovenski, pričakovali," je komentiral Golob in dodal: "Zdaj imamo končno pogoje, ki smo si jih želeli, in lahko sklepamo pogodbe."

O kritikah gospodarstvenikov, ki so pogodbe sklepali prejšnji teden po bistveno višji ceni, je Golob dejal, da je šlo za nesporazum, saj naj bi bilo jasno povedano, da brez dogovora v Bruslju ne morejo nastopiti najugodnejše razmere. "Razumem, da je dosti kritike izhajalo iz stiske in negotovosti, saj so morali čakati do zadnjega tedna pred prazniki, žal ne zaradi naše neaktivnosti, pač pa zaradi bruseljskih kompromisov. A ta je sprejet in danes ni več nobene ovire, da ne bi gospodarstveniki sklepali takih pogodb," je povedal Golob. 

Robert Golob, GZS
Novice Golob: Slovenija bo sledila ukrepom drugih članic EU za pomoč gospodarstvu #foto #video
Plin. EU. Rusija. Nord stream.
Novice V Bruslju dosegli dogovor o omejevanju cen plina. Minister Kumer zadovoljen.

 

Ne spreglejte