Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
20.01

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

strpnost Parada ponosa nasilje Robert Golob

Torek, 20. 6. 2023, 20.01

10 mesecev, 1 teden

Golob: Nasilje na paradi ponosa kaže, da je potrebno večje prizadevanje za strpnost in varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Robert Golob na MORS | Foto STA

Foto: STA

Premier Robert Golob je poudaril, da nasilje na paradi ponosa, ki se je v Ljubljani odvila v soboto, kaže "da moramo vložiti dodatne napore k spodbujanju strpnosti in zagotavljanju varnosti". Po njegovih besedah bomo tako lahko svojo družbo naredili odprto in vključujočo, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Robert Golob je v odzivu na nasilje zapisal tudi, da se je sicer Slovenija s sprejetjem družinskega zakonika uvrstila "ob bok držav, ki imajo zagotovljen visok standard varovanja pravic istospolnih parov".

Inštitut 8. marec je v soboto na Facebooku objavil, da je po paradi majhna skupina ljudi izvajala nasilje. "Po mestu gorijo mavrične zastave. Dobivamo sporočila o napadih na LGBT-osebe," so zapisali. V Pritličju pa so v soboto objavili posnetek osebe, ki je razbila okno, na katerem je visela mavrična zastava.

Predstavnica društva Parada ponosa Katja Sešek je za Radio Slovenija dejala, da tako velike sovražnosti ni bilo že leta. Po paradi pa je udeležencem svetovala, naj se držijo v skupinah in odstranijo vse mavrične stvari, ko zapustijo paradni prostor.

Parada ponosa 2023
Novice Policija: Neznani osumljenec na Paradi ponosa lažje poškodoval dve osebi #video

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob ponedeljkovi predaji letnega poročila v DZ dejal, da ostro obsoja vsakršno obliko nasilja, ki ga je treba tudi sankcionirati. "Spodbujanje sovraštva ali pa izražanje sovraštva je popolnoma nesprejemljivo in ne zgolj v neskladju s pravicami vsakega, ampak v neskladju s civilizacijskimi pridobitvami in človečnostjo nasploh," je prepričan.

Tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je obsodila vsakršno nasilje nad komerkoli, ki izraža svobodno voljo. Sama se zavzema za človekove pravice in ena od pravic je tudi svobodno odločanje o svoji spolni usmerjenosti, je dejala. "Nihče ne bi smel biti tarča nikakršnih napadov, nikakršnega posmeha, nikakršnega zbadanja, nikakršnih groženj samo zato, ker je pač njegova usmerjenost takšna, kakršna je," je opozorila.

Parada ponosa 2023
Novice Na letošnji Paradi ponosa prvič tudi predsednica Nataša Pirc Musar
Ne spreglejte