Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
17.23

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

BiH pismo Robert Golob Charles Michel

Četrtek, 7. 9. 2023, 17.23

7 mesecev, 3 tedne

Golob Michela pozval k odločitvi o začetku pristopnih pogajanj z BiH do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Charles Michel in Robert Golob | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Premier Robert Golob je danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu pozval Evropski svet, naj do konca leta sprejme odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino.

Premier Robert Golob je v pismu, objavljenem tudi na spletni strani vlade, uvodoma poudaril, da se strinja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ki je na nedavnem Blejskem strateškem forumu (BSF) poudaril, da je treba biti pripravljen na širitev EU na Zahodni Balkan do leta 2030.

Ob tem je Michela in voditelje članic EU pozval k večji ambicioznosti v zvezi z BiH ter izrazil pričakovanje, da se bodo o začetku pristopnih pogajanj s to državo odločili do konca leta.

"Z odločitvijo o začetku pristopnih pogajanj bi pokazali, da razumemo strateško in stabilizacijsko vrednost širitvenega procesa, ki se je po začetku vojne v Ukrajini še povečala," je poudaril. Poleg tega bi s tem po mnenju slovenskega premierja priznali prizadevanja BiH za napredek na njeni poti v EU.

Začetek pristopnih pogajanj bi vnesel dodatno dinamiko

Golob je izpostavil, da je treba upoštevati dosedanje pozitivne premike v BiH, obenem pa priznati, da bi začetek pristopnih pogajanj v proces vključevanja te države v EU vnesel dodatno pozitivno dinamiko.

Poudaril je še, da je širitev EU z vojno v Ukrajini postala strateška izbira in nujnost. Izrazil je zadovoljstvo, da je to stališče postalo pomemben argument v razpravah o BiH in njenem statusu kandidatke za članstvo v EU. Premier Golob je pozval še k boju proti zlonamernim silam na Zahodnem Balkanu, tudi v BiH, da bi regijo nepreklicno usmerili na pot stabilnosti in blaginje EU.

Bosna in Hercegovina je za članstvo v uniji zaprosila februarja 2016, decembra lani pa je dobila status kandidatke za članstvo pod pogojem, da sprejme priporočene ukrepe za krepitev pravne države, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Ne spreglejte