Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
15.39

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Maja Krumberger Slovensko zavarovalno združenje zavarovalnice

Torek, 12. 3. 2019, 15.39

5 let, 1 mesec

Goljufija z odrezano roko: česa tako brutalnega zavarovalničarji ne pomnijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

"Tako zelo brutalnega primera, kot je ta, ki je bil te dni razkrit v Sloveniji, ne pomnimo," predsednica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger komentira primer 21-letne Ljubljančanke, ki je skupaj s tremi sostorilci zrežirala poskus zavarovalniške goljufije ter si v želji po visoki odškodnini odrezala roko. Izplačilo so preprečili policisti.

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč
Novice Kdo je 21-letnico prepričal, da si je odrezala roko?

"Že v preteklosti so se sicer pojavljali primeri samopoškodb, vendar gre bolj ali manj za manjše poškodbe," pravi Maja Krumberger. Najnovejši primer, o katerem pišemo v članku Kdo je 21-letnico prepričal, da si je odrezala roko?, pa je presenetil tudi zavarovalničarje.

Predsednica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger pravi, da v splošnem največ goljufij zaznajo na področju avtomobilskih zavarovanj. Tudi ti primeri so predrzni, nikakor pa ne tako brutalni kot zgoraj opisani, pravi sogovornica. | Foto: STA , Predsednica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger pravi, da v splošnem največ goljufij zaznajo na področju avtomobilskih zavarovanj. Tudi ti primeri so predrzni, nikakor pa ne tako brutalni kot zgoraj opisani, pravi sogovornica. Foto: STA ,

Drzna goljufija, ki pa ni bila uspešna

rešilec | Foto: STA , Foto: STA , Zdaj priprta 21-letnica se je s trojico sostorilcev - šlo naj bi za njenega partnerja ter njegova starša - po navedbah policistov vnaprej dogovorila, kako izpeljati goljufijo.

Osumljenci so na petih slovenskih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje. V začetku letošnjega leta, ko so bile vse police veljavne, si je 21-letnica na domu 63-letnika iz okolice Ljubljane - domnevno očeta svojega fanta, vse skupaj naj bi se po poročanju medijev dogajalo na Turjaku - namerno odžagala roko nad zapestjem. Poškodbo so nato osumljenci, kot navaja policija, lažno prikazovali kot nesrečo pri žaganju vej. 

Nekaj dni po dogodku so osumljeni na vseh petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine, a je izplačilo zaustavila kriminalistična preiskava. Policisti so vse štiri osumljence pridržali, sodišče pa je pripor odredilo za 21-letnico in njenega fanta. Kot danes poroča Delo, naj bi bil fant 21-letnice Sebastjan Colarič, ki se je leta 2015 znašel v policijski preiskavi zaradi sumljive smrti takratnega dekleta, ki naj bi jo pomotoma ustrelil.

rešilec
Novice Da bi dobili denar, si je 21-letnica namerno odžagala roko

Plačevali udeležencem prometnih nesreč

Pri avtomobilih se pojavlja tudi organiziran kriminal. Kriminalne združbe organizirajo dejanske, vendar namerne prometne nesreče, slovenske zavarovalnice so že odkrile primere, ko so organizatorji ljudem celo plačevali za udeležbo. | Foto: Getty Images Pri avtomobilih se pojavlja tudi organiziran kriminal. Kriminalne združbe organizirajo dejanske, vendar namerne prometne nesreče, slovenske zavarovalnice so že odkrile primere, ko so organizatorji ljudem celo plačevali za udeležbo. Foto: Getty Images Krumbergerjeva pravi, da v splošnem največ goljufij zaznajo na področju avtomobilskih zavarovanj. Tudi ti primeri so predrzni, nikakor pa ne tako brutalni kot zgoraj opisani, pravi sogovornica.

Na področju avtomobilskih zavarovanj navede primer  zavarovanca, ki je želel odškodnino za ukradeno vozilo, čeprav je bilo to v resnici prodano. Drugi primer je zavarovanec, ki je uveljavljal škodo na vozilu, čeprav je bilo to že kupljeno poškodovano.

Pri avtomobilih se pojavlja tudi organiziran kriminal. "Kriminalne združbe organizirajo dejanske, vendar namerne prometne nesreče. Pred časom smo v Sloveniji imeli primer, ko je ena takšnih združb celo najemala in plačevala udeležence takšnih prometnih nesreč," pove sogovornica. Bolj enostavne goljufije pa so na primer, ko nesrečo povzroči vinjena oseba, nato pa se prikaže, da je vozilo vozil nekdo drug ali da se je nesreča zgodila pozneje.

Ponarejeni izvidi iz eksotičnih držav

Avtomobilskim zavarovanjem po besedah Krumbergerjeve praviloma sledijo nezgodna zavarovanja, v zadnjem času opažajo tudi veliko goljufij na osnovi sklenjenih turističnih zavarovanj, kjer zavarovanci prijavljajo stroške z zdravljenjem ali stroške zaradi nevšečnosti na potovanju iz eksotičnih držav s ponarejeno dokumentacijo.

Če vas ujamejo pri goljufiji, vam grozi zapor

Krumbergerjeva za konec izpostavlja, da je zavarovalna goljufija kaznivo dejanje, česar se osebe, posebej pri manjših goljufijah, po njenem mnenju premalokrat zavedajo. 

Kazenski zakonik za storilca, ki na primer zavarovalnici navede lažne podatke ali lažno prikaže škodni dogodek, predvideva kazen enega leta. Če to stori združba dveh ali več oseb, pa storilcem grozi celo osem let zapora (tako je tudi v primeru goljufije z odrezano roko).

prometna nesreča
Novice Kako poskušajo Slovenci ogoljufati zavarovalnice
Ne spreglejte