Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 10. 2016,
18.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Natisni članek

glasba Čile tujci v Sloveniji

Sobota, 22. 10. 2016, 18.21

6 let, 6 mesecev

Tujci v Sloveniji

Glasbenik Carlos iz Čila: Prišel sem v Slovenijo in se zaljubil na prvi pogled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Carlosa je pred 33 leti v Slovenijo pripeljala ladja, na kateri je delal: "To je to!" si je rekel in ostal. Danes se na Goriškem počuti doma, kar dokazuje tudi njegovo pravo goriško narečje. "Zelo uživam. Srečen sem, da sem spoznal svojo ženo. Živim kot v pravljici. V glasbi sem naredil marsikaj. Zadovoljen sem," navdušeno pravi.

Pristanek v Kopru je bil usoden. V Sloveniji je že 33 let. #video

Carlos Valderrama (pa ne kolumbijska nogometna ikona) je bil rojen v obmorskem kraju Iquique na severu Čila.

Ljudje tam živijo od bakra in drugih rudnin ter ribolova. Ima dva brata in sestro, vsi živijo v Čilu. Glasbenik je po očetu, ki je bil tudi profesionalni igralec. "Ko je vadil, je mi je zdelo, da govori sam s sabo, mahal je, nič nisem razumel. Zdel se mi je nor. A bil je dober človek," se spominja Carlos.

Sanjal o potovanjih po vsem svetu

"Že kot otrok sem veliko sanjal." V revijah in na televiziji je videl mnoge kraje, ki jih je hotel obiskati. "Nekoč smo v šoli gledali film o Afriki. Takoj sem rekel, da bom šel tja. Drugi so mi rekli, da sem nor. Pa sem pozneje res šel."

Ko je Carlos imel tri leta, so mu kupili bobenček. Vse dneve je igral nanj, rasel je z njim. Glasbi je posvetil vse življenje. #video

V Čilu se je začel učiti tolkala, študirat pa je šel v ZDA. Njegov prijatelj, ki je študiral pomorstvo, mu je rekel, da gre na ladjo, ker hoče videti svet. "To hočem tudi jaz," mu je odvrnil Carlos. Vpisal se je na šolo za pomorstvo in potem osem let preživel na ameriških tovornih ladjah.

Kakšno je življenje na ladji? "Lepo! Če bi imel 20 let manj, bi šel spet." Je naporno? "Kje pa! Več zabave kot dela!" Z ladjo je prepotoval svet.

Po naravi je rocker, rasel je z njim. Najraje pa ima funky. | Foto: Osebni arhiv Po naravi je rocker, rasel je z njim. Najraje pa ima funky. Foto: Osebni arhiv Carlos je v Slovenijo oziroma takrat še v Jugoslavijo prišel leta 1983. "Padel sem ravno v pravi čas. Koncerti in plesi so bili povsod, ljudje so se veliko družili, veliko sem igral z glasbenimi skupinami po Sloveniji in Italiji," se spominja prvih let.

Imel je čilsko in ameriško državljanstvo, zdaj pa ima samo slovensko, saj se je moral preostalima odpovedati. Ko je prišel v Jugoslavijo, so mu kot Čilencu ponujali politični azil, da bi se vse drugo lažje uredilo. Prigovarjali so mu, češ da bo dobil stanovanje in druge ugodnosti, a ni hotel, pripoveduje.

Ko se je Slovenija osamosvojila, je opravil izpit iz slovenščine, "v enem tednu so mi 'zrihtali' državljanstvo". Vsi so ga spraševali, kako mu je to uspelo. "Ker sem glasbenik!" se je pošalil Carlos.

Z različnimi skupinami je igral na izboru za Evrovizijo v Beogradu, zmagal v Portorožu na Melodijah morja in sonca, igral pri izboru za Miss Slovenije. "Kjer se je kaj dogajalo, smo bili zraven! Četrtek, petek, sobota, nedelja, neprestano smo igrali. Poleti in pozimi. Igrali smo pop in rock, kar je bilo popularno," se spominja.

Ko je prišel v Slovenijo, so ga vsi čudno gledali, ker je imel dolge lase, spete v čop. "A takoj sem dobil prijatelje. Začeli so me vabiti v glasbene skupine, hitro sem spoznaval ljudi." #video

"Prijatelji, ki so boljši bobnarji kot jaz, mi pravijo: 'Ti imaš nekaj, česar mi nimamo. Nek poseben občutek.' Jaz pa jim odgovarjam: 'Ja, imam drugačno kri'," pove v smehu.

Carlos je veliko svoje energije posvetil goriškemu Big bandu Nova, s katerim je že od njegovega začetka, letos pa so praznovali 20-letnico.

Pravi, da je v big bandu vez med mlado in staro generacijo. "Rad sem med mladimi. Vedno jih povprašam, kako so, kako jim gre šola, kako se počutijo. Oni se čudijo, meni pa se zdi normalno, da se pogovarjamo. Razumemo se, radi me imajo." Veliko je poučeval. Za svoje glasbeno delovanje v Sloveniji je prejel tudi različna priznanja.

Kakšni so slovenski glasbeniki? "Slovenija ima vrhunske glasbenike. Dobro študirajo, trdo delajo. Mladina obvlada inštrumente, zelo dobri so. Zelo spoštujem te mlade. So na visoki ravni." #video

Kako se je privadil na nelatinski tempo življenja? "Samo enkrat sem se v tem času vrnil v Čile. Vsi so mi rekli: 'Ti si šel 'falit'. Postal si Evropejec.'" Ko jih je vprašal, zakaj nekaj ni narejeno, so mu mirno odvrnili: "Jutri, kaj se sekiraš danes. Ne obremenjuj se, ampak uživaj." Vsako stvar izkoristijo za praznovanje, pravi Carlos.

"Včasih so tudi v Sloveniji več praznovali, ljudje so se družili. Zdaj smo postali preveč hladni. Tudi v glasbi ni več posla. Včasih smo neprestano igrali. Kdo danes še igra?" se sprašuje.

Slovenija - to je to!

"Živel sem v ZDA, videl sem marsikaj. Ko sem prišel sem, sem si rekel, to je to," navdušeno govori o Sloveniji.

V Republiki Južni Afriki, na primer, je bil ravno v času apartheida, bil je tudi v Severni Koreji, v Romuniji, v Indiji, na Kitajskem. "Grozno je bilo, videl sem strašne stvari. V Sloveniji niso vedeli, kaj so imeli. Edini državi, ki sta mi še bili všeč, sta bili Južna Afrika, a so imeli apartheid, in Japonska, ker je res urejena država."

"V Sloveniji sem doma. Umrl bom tukaj. Počutim se, kot če bi bil tu rojen. Poznam vsako luknjo po Sloveniji, poznam ljudi. Tudi narava je čudovita. Sploh mi, ki živimo na tem koncu, imamo vse blizu – hribe, morje."

Carlos pravi, da ga glasba osrečuje. "Umrl bom vesel." | Foto: Osebni arhiv Carlos pravi, da ga glasba osrečuje. "Umrl bom vesel." Foto: Osebni arhiv

Čeprav ob prihodu slovensko ni znal, se je hitro vključil v okolje, saj je zelo komunikativen. Z ženo je govoril angleško, sicer govori tudi italijansko. Nekdo mu je dal učbenik za učenje slovenščine za angleško govoreče.

"Nekaj časa sem se učil po tistem, ampak so se mi vsi smejali, ker sem se trudil govoriti pravilno. Knjigo sem opustil. Imam dobra ušesa." Večkrat je govoril tudi na televiziji. "Govoril sem veliko, kot vedno," pove. "Drugi so se mi smejali, a nisem se dal motiti," se o svojem neznanju pošali Carlos.

Sanja v slovenščini

Danes je že tako domač, da celo sanja po slovensko. "Ko se v sanjah pogovarjam z družino, oni govorijo po špansko, jaz jim odgovarjam v slovenščini. Tudi mami, ko z njo govorim prek Skypa, rečem, naj govori bolj počasi, sicer je ne razumem. Jezi se, češ da sem bil rojen tam in moram razumeti," pripoveduje.

V Čile ga ne vleče več. "Ne vem, če bi mogel živeti tam. Imam druge navade. Ko se iz tujine vrnem v Solkan, si rečem: doma sem."

Carlos uživa med mladimi. V veliko veselje mu je igranje v Big bandu Nova, ki letos praznuje 20-letnico delovanja. | Foto: Osebni arhiv Carlos uživa med mladimi. V veliko veselje mu je igranje v Big bandu Nova, ki letos praznuje 20-letnico delovanja. Foto: Osebni arhiv

V Sloveniji sta mu bila všeč mir in varnost. Ko je prišel v Slovenijo, ponoči ni hodil po pločniku ali ob cesti, ampak po sredini ceste. Če bi v ZDA hodil po pločniku, bi ga namreč gotovo kdo napadel izza vogala. Pripoveduje, da od začetka ni mogel dojeti, da tukaj ni tako in da nekateri celo avtomobile puščajo odklenjene.

Od kod priimek Valderrama? V Španiji obstaja kraj z imenom Valderrama. Carlos pripoveduje, da je tam živel kralj. Dva njegova sinova sta šla po svetu – v Ameriko in po Evropi, eden pa je ostal doma. Zaradi tistega, ki je šel v Ameriko, se je priimek razširil po vsej celini. Po očetu je Carlos Indijanec, mama pa prihaja iz Španije. Vsi v družini so bolj temni, samo on je svetlejše polti. Dokler ni osivel, so ga izdajali le lasje, ki so bili indijansko črni. Tudi polt se mu je z leti življenja v Evropi že posvetlila.

 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V novi rubriki vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v Slovenijo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.
Ne spreglejte