Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DeSUS Franc Jurša SDH

Torek, 26. 11. 2013, 13.40

8 let

Franc Jurša: Kar neuradno ponuja Čufer, je kot bombonjera brez čokolad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V DeSUS in Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), kot je bil določen na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ne podpirajo.

Kot so opozorili, se Kapitalski družbi (Kad) jemlje vsebino, takšen Kad pa ni smiseln. Če pripombe DeSUS ne bodo upoštevane, lahko zakon pade, so opozorili.

Jurša: Uradnega predloga zakona še nismo prejeli Kot je po sestanku poslanske skupine DeSUS in predstavnikov Zdusa v DZ poudaril vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, uradnega predloga zakona kljub drugačnemu dogovoru s premierko Alenko Bratušek še niso prejeli.

To, kar jim neuradno ponuja finančni minister Uroš Čufer, je po Jurševih besedah, kot da bi jim ponudil bombonjero, v kateri ni čokolad.

"Mi zahtevamo samostojnost Kada," je ponovil Jurša in pristavil, da mora biti samostojnost takšne vrste, da bo zagotavljala, da Kad upravljajo in nadzorujejo tudi upokojenci, ne pa predstavniki oz. nadzorniki SDH.

"Kad ali opravlja svojo funkcijo ali pa nima smisla, da je" S tem se je strinjal tudi Aldo Trnovec iz Zdusa. Ta je prepričan, da samostojnost Kada, kot jo predvideva zadnji predlog zakona, ni zadostna. Predvideno je namreč, da bo premoženje Kada upravljal holding.

"Kad ali opravlja svojo funkcijo, torej zagotavlja stabilnosti pokojninskega sistema, ali pa nima smisla, da je," je menil.

Izpostavil še vprašanje ustanovitve demografskega sklada Izpostavil je še vprašanje ustanovitve demografskega sklada, ki jo predvideva zadnja pokojninska reforma. Trnovec je z vidika tega pojasnil, da kot prvi vložek v ta sklad vidijo prav premoženje Kada in državne naložbe v Zavarovalnici Triglav.

Za preoblikovanje Kada v demografski sklad, ki se mu zdi sprejemljiva ideja, se sicer v prvi vrsti zavzemajo sindikati.

Trnovec je danes dejal še, da so pripombe, ki jih je pripravila poslanska skupina DeSUS, zanje sprejemljive.

Trnova pot pred predlogom zakona Predlog zakona o SDH torej čaka še trnova pot. Kot je danes napovedal prvak DeSUS Karl Erjavec, bo namreč DeSUS vztrajal pri svojih pripombah. Če te ne bodo sprejete, DeSUS predloga v četrtek na seji vlade ne bo potrdil, prav tako ne na glasovanju v DZ.

Če bi bil na zakon nato v državnem svetu izglasovan veto, bi bili za njegovo novo potrditev v parlamentu potrebni tudi glasovi poslancev DeSUS, a jih ti, če ne bodo sprejeta ustrezna dopolnila, ne bodo zagotovili, je sklenil Erjavec.

Ne spreglejte