Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2015,
21.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kača Tržič

Sreda, 8. 7. 2015, 21.39

6 let, 7 mesecev

Falcon pripeljal protistrup za pacienta, ki ga je ugriznila klopotača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
37-letni moški, ki ga je v okolici Tržiča v sredo ugriznila strupena kača, je dobil protistrup. Protistrup je Slovenska vojska s falconom pripeljala z Dunaja na prošnjo UKC Ljubljana.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos dejal, da je šlo pri kači za strupeno mehiško klopotačo. Moškega so sicer s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Gre za 37-letnega Aleša Mlinarja, ki ima najbolj bogato zbirko svetovnih vrst strupenih kač pri nas in velja za dobrega poznavalca kač. Klopotača je Mlinarja, ki sicer ni več v življenjski nevarnosti, ugriznila med čiščenjem terarija.

Naši protistrupi niso dovolj močni Zdravnica iz centra za zastrupitve infekcijske klinike UKC Ljubljana Marija Jamšek je za STA pojasnila, da v centru nimajo na zalogi protistrupov za tuje strupene kače. Moškega je ugriznila mehiška klopotača, ki je bistveno bolj strupena kot avtohtone slovenske kače, tudi protistrupi za naše kače za njihov strup ne zaležejo.

V Evropi sta vzreja in nakup takih kač dovoljena, zato lahko ima vsakdo doma tudi tako strupene kače, pravi Jamškova. V primeru ugriza pa lahko pride do težav, saj vsak posameznik ne more imeti doma tudi protistrupa.

"Ne moremo imeti protistrupa za vsako tujo strupeno kačo" Prav tako naša infekcijska klinika ne more imeti protistrupa za vsako tujo strupeno kačo, dodaja. Po prihodu bolnika so v centru za zastrupitve preverili, v katerem najbližjem velikem centru za zastrupitve v Evropi bi ga imeli na zalogi. Falcon je že bil na redni načrtovani poti v Luksemburgu in ob vrnitvi se je ustavil še na Dunaju, kjer je prevzel protistrup, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik vojske Simon Korez. Dobili so ga z Dunaja in moški je protistrup že prejel.

Zaradi ugriza tudi smrtni primeri Zdravnica poudarja, da je mehiška klopotača zelo strupena kača in v tujini so zabeležili tudi primere smrti zaradi njihovega ugriza.

Zakaj kača ugrizne? Kot pravi Griša Planinc iz Herpetološkega društva – Societas herpetologica slovenica, strupenjače lahko uporabljajo svoj strupeni ugriz za lov ali za obrambo. Svojega lastnika lahko kačji ljubljenček torej ugrizne v primeru, ko se mu zazdi, da ga ta ogroža. Ker pa so terarijske živali pogosto vajene, da se njihov terarij odpira med hranjenjem, lahko včasih v pričakovanju obeda šavsnejo proti domnevnemu plenu, tudi če lastnik želi zgolj očistiti terarij.

Ne spreglejte