Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
6.46

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

6

Natisni članek

Avstrija Hrvaška Tanja Fajon

Torek, 25. 4. 2023, 6.46

1 leto

Fajonova po srečanju z avstrijskim in hrvaškim kolegom pozvala k obnovi schengna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

6

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon | Ministrica Tanja Fajon je v zvezi s podaljšanjem nadzora na meji v telefonskem pogovoru avstrijskemu kolegu pred kratkim sporočila, da Slovenija noče zaostrovati prehoda meje, še posebej v luči bližajoče se turistične sezone. | Foto Bojan Puhek

Ministrica Tanja Fajon je v zvezi s podaljšanjem nadzora na meji v telefonskem pogovoru avstrijskemu kolegu pred kratkim sporočila, da Slovenija noče zaostrovati prehoda meje, še posebej v luči bližajoče se turistične sezone.

Foto: Bojan Puhek

Zunanji ministri Slovenije, Avstrije in Hrvaške so danes na srečanju na Reki poudarili pomen sodelovanja na področjih energetike, pomoči Ukrajini in migracij. Pri zadnjih sicer ostaja ovira avstrijski nadzor na meji s Slovenijo, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v tej luči izrazila željo po obnovi schengna in pri tem ponudila slovensko pomoč.

Slovenija vztraja, da se obnovi schengen, je poudarila Fajonova. Rešitve glede nezakonitih migracij je treba sprejeti na ravni Evropske unije, je dodala. Število nezakonitih prehodov meja po njenem mnenju trenutno ne upravičuje odločitve Dunaja o podaljšanju nadzora meje. Kot je poudarila, je Slovenija pripravljena pomagati pri varovanju zunanjih meja schengna.

Ministri so na novinarski konferenci poudarili, da želijo okrepiti skupno delovanje v tretjih državah, pri čemer so izpostavili države Zahodnega Balkana. Fajonova je na tem področju pohvalila korake, ki to regijo približujejo EU, sama pa je prepričana, da lahko Slovenija z Avstrijo in Hrvaško pomaga tem državam tudi pri sprejemanju potrebnih reform.

Tanja Fajon | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Ob tem je spomnila na svojo pot v Podgorico, ko je decembra skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Josepa Borrella posredovala pri reševanju tamkajšnje politične krize.

Hkrati je pri omembi tretjih držav izpostavila Afriko. Na tej celini in drugod po svetu si bodo tri države namenjale tudi konzularno podporo, so se dogovorili na tristranskem srečanju.

Evropski projekt na otoku Krku

Ministri so si danes tudi ogledali terminal za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na otoku Krku, ki ga je hrvaški gostitelj Gordan Grlić Radman označil za evropski projekt. V kontekstu vojne v Ukrajini namreč obstaja potreba po diverzifikaciji energetskih virov, tako da Dunaj in Ljubljana pozdravljata načrte Zagreba o povečanju zmogljivosti terminala.

Fajonova je v tem kontekstu poudarila, da bo Slovenija s Hrvaško podpisala sporazum o solidarnostnih ukrepih za zanesljivo oskrbo s plinom, kot je pred tem že storila z Italijo. Pogovori o takšnem sporazumu potekajo tudi z Avstrijo, je dodala.

Srečanje v Kvarnerju je potekalo le dan po zasedanju zunanjih ministrov EU v Luxembourgu, kjer pa so bile v središču razprav geopolitične posledice ruskega napada na Ukrajino na tretje države in nadaljevanje podpore Ukrajini. Ministri so podprli vzpostavitev civilne misije EU v ukrajinski sosedi Moldaviji, govorili pa so tudi o razmerah v Sudanu in odnosih s Kitajsko.

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon
Novice Zunanji ministri EU o nadaljnji podpori Ukrajini
Aleksandar Vučić
Novice Aleksandar Vučić: Zgodile so se tektonske spremembe
Novice Fajonova: V svetu globalizacije meja, razen na zemljevidu, praktično ni več
Ne spreglejte