Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
12.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gregor Virant Karl Erjavec Igor Lukšič Alenka Bratušek vlada ukrepi koalicija

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 12.10

5 let, 7 mesecev

Erjavec zagrozil z izhodom iz koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na sestanku koalicije naj bi "počilo" pri potrebnih ukrepih. Karl Erjavec naj bi namreč partnerjem zatrdil, da bi ob posegu v pokojnine zapustil koalicijo. Je v igri tudi rekonstrukcija vlade?

Po sestanku, na katerem so razpravljali o kadrovanju v državnih podjetjih in o proračunu za leto 2014, je izjavo za medije podal le predsednik DL Gregor Virant, ki pa na vprašanje, ali so v koaliciji že kaj bolj usklajeni glede potrebnih ukrepov v povezavi s pripravo proračuna za prihodnje leto, ni želel neposredno odgovoriti. Dejal je le, da bosta premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer "zelo v kratkem" predstavila sveženj ukrepov. Izpostavil pa je nujnost, da v koaliciji dosežejo kompromis pri usklajevanju tega svežnja in proračuna, da bo ta lahko tudi sprejet.

Erjavec ni želel dajati izjav Virant in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta sicer še pred sestankom jasno poudarila, da imata njuni stranki pri pripravi proračuna različna stališča. V DL so namreč proti dvigovanju davkov, v DeSUS pa odločno zavračajo posege v letne dodatke upokojencev.

Erjavec sicer po koncu sestanka medijem ni želel dajati izjav, a po neuradnih informacijah naj bi na sestanku preostalim prvakom koalicije zagotovil, da ne namerava popuščati pri morebitnih rezih v pokojnine ali letne dodatke upokojencev. Na sestanku naj bi prišlo tudi do očitnih nesoglasij pri usklajevanju ukrepov, Erjavec pa naj bi dejal, da se tako, kot so se danes, koalicijski partnerji lahko sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo "konec".

Še pred sestankom je Erjavec dejal, da če bi proračun za prihodnje leto vseboval takšen ukrep, bi bilo prav, da premierka nanj veže zaupnico. DeSUS bi v tem primeru glasoval proti, je zatrdil in med drugim izrazil upanje, da bo v koaliciji "toliko treznosti, da se bo ta denar poiskal drugje".

Zaupnica danes ni bila na meniju Predsednik SD Igor Lukšič je ponovil sobotne besede, da o zaupnici na dozdajšnjih koalicijskih sestankih niso govorili. "Obveza te vlade je, da gre v enem letu po zaupnico. Nič več od tega ni bilo govora na naših dozdajšnjih sestankih, tudi danes ne. Če se bo predsednica vlade v določenem trenutku odločila, da bo s tem glasovanjem iz takšnih ali drug razlogov pohitela, se bo gotovo posvetovala tudi z nami. Je pa to predvsem njena pristojnost."

Na novinarski konferenci je dejal, da so špekulacije del političnega delovanja. Če bodo takšne špekulacije vplivale na to, da bo vlada lažje zbrala energijo za potrebne ukrepe, je to pozitivno, meni predsednik Socialnih demokratov.

Kaj pa rekonstrukcija? Odgovoril je tudi na novinarsko vprašanje o morebitni rekonstrukciji vlade: "Predsednica vlade ima predstavo o tem, kako ministri izpolnjujejo svoje naloge. Njej postavite vprašanje, kako ocenjuje in kaj namerava narediti v jeseni s posameznimi ministri. Glede naših ministrov me ni opozarjala na to, da kdorkoli ne bi izpolnjeval njenih pričakovanj. Mislim, da je z njimi zadovoljna. Nimamo razloga, da bi podpirali rekonstrukcijo vlade na področjih, ki jih pokriva SD," je dejal Lukšič.

Šibki ministri Lukšič pa je bil kritičen do finančnega ministra Uroša Čuferja, a ne zaradi njegove nesposobnosti, ampak ker so pred vlado zlasti naloge najtežje finančne narave tako kot v času Janševe vlade. Na področju zdravstva so se pogovori o zdravstveni reformi ustavili, "čutiti" pa ni niti ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika, je še ocenil Lukšič.

Glede proračuna je dejal, da smo ujetniki vedno istih zgodb, ker "tisti, ki so zelo hitrih ukrepov in kratke misli" predlagajo vedno le reze v pokojnine, plače javnih uslužbencev in socialo. Na drugi strani so velike možnosti za racionalizacije.

Sod s polnimi pooblastili pri izbiri nadzornikov Koalicijski partnerji so sicer razpravljali tudi o kadrovanju. Po sestanku je Virant povzel dogovor, da ima uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) polna pooblastila pri izbiri nadzornikov, ki naj za to prevzame odgovornost in ji ni treba poslušati "niti političnih strank, niti lobijev, niti kogarkoli drugega". Dodal je, da bo tako tudi pri Slovenskem državnem holdingu (SDH), ko bo ta oblikovan.

V nadzornem svetu SDH bi si sicer Virant želel videti "vrhunske strokovnjake brez kakršnegakoli strankarskega pedigreja, in tudi sicer neodvisne ljudi, ki nimajo kaj izgubiti, razen dobrega imena".

Erjavec pa se je pred sestankom vprašal, zakaj je govora o zajezitvi političnega kadrovanja. "Vem, da se to čudno sliši, ampak politika bo vedno sodelovala pri kadrovanju, ker ne nazadnje tudi nosi odgovornost. Tudi Gašpar Gašpar Mišič ni rezultat političnega, ampak lobističnega kadrovanja," je izpostavil.

Kot je dejal, je treba kadrovanje urediti tako, da bo transparentno, da se "ve, kdo je koga postavil", da ta oseba nosi odgovornost in da ima tudi vlada možnost nekega vpliva. Spomnil je na predlog, da bi imeli resorni ministri možnost veta, če se ugotovi, da neka oseba ni ustrezna v smislu, da bi lahko uspešno vodila neko državno podjetje.

Ne spreglejte