Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar Karl Erjavec Borut Pahor Milan Brglez Joseph Mussomeli Dejan Židan Alenka Bratušek Islamska država terorizem

Četrtek, 25. 9. 2014, 12.02

8 let

Erjavec obžaluje, da so ZDA molčale o protiterorističnemu seznamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dejstvo je, da Slovenija ni sodelovala pri oblikovanju ameriškega seznama držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi, je dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Čeprav je Slovenija zavezana boju proti mednarodnemu terorizmu, kar je večkrat omenila tudi v rednem dialogu zunanjega ministrstva z veleposlaništvom ZDA, pri oblikovanju seznama mednarodne koalicije ni sodelovala. Niti nismo vedeli, da bo State Department takšen seznam objavil, je za STA dejal Erjavec.

Odmevalo je že v torek Zunanji minister je sicer že v torek za Planet Siol.net povedal, da zunanje ministrstvo o seznamu, ki je razburkal javnost, ni bilo obveščeno. Predsednik republike Borut Pahor nam je v odzivu na objavo seznama dejal, da ga je zunanje ministrstvo o tem obvestilo v soboto popoldne, po objavi State Departmenta.

Po današnji seji vlade, ki razpravljala tudi o tej temi, je Erjavec izrazil obžalovanje, da ameriška stran Slovenije ni prehodno seznanila z objavo seznama.

Miro Cerar protestira Predsednik vlade Miro Cerar je sicer včeraj za Radio Slovenija dejal, da samo po sebi ni sporno, da je Slovenija na takšnem seznamu, a bi morala biti vlada o tem obveščena. "Neki protest bo zagotovo treba izraziti v tem pogledu, kajti ne spodobi se, da bi privolili v to, da našo državo uvrstijo kamorkoli brez naše vednosti in soglasja."

Miro Cerar razume Erjavec je danes dejal, da je na seji vlade pojasnil aktivnosti Slovenije na tem področju. "Predsednik vlade razume, kako se je to zgodilo. Gotovo je Slovenija zavezana boju proti terorizmu. Glede vsebine ni nobene sporne stvari."

Zunanji minister je zagotovil, da na nedavnem vrhu Nata v Walesu ni dal nobenih zavez v zvezi z bojem proti IS. "Govorili smo samo o ukrajinski krizi in o vojaških zmogljivostih v okviru zveze Nato, ki jih morajo države dosegati. Takrat se nismo pogovarjali o IS."

Razprava v parlamentu? Erjavec ne, Brglez da. Bi morali o tem vprašanju razpravljati v parlamentu? Erjavec meni, da ne,bo pa za sejo odbora DZ za zunanjo politiko, ko bo sklicana, pripravil informacijo o poteku aktivnosti Slovenije v zvezi z bojem proti IS.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je sicer v sredo za Planet Siol.net dejal, da bi moral o tem parlament razpravljati takoj, ko bodo imeli o zadevi več podatkov: "O vsaki pomembni mednarodni aktivnosti, ki dramatično spreminja položaj Slovenije v svetu, se mora izreči državni zbor oziroma vsaj pristojni odbor(i). Pri tem je treba upoštevati določbe ustave."

Kava pri Mussomeliju Erjavec bo sicer ob kakšni priložnosti pri ameriškem veleposlaniku v Ljubljani Josephu Mussomeliju odprl temo objave seznama. "Mislim, da ne bi bilo nobenih težav, če bi bil kot minister predhodno obveščen, da se pripravlja tak seznam," je še dejal za STA.

Ali kdo kaj skriva? Pred sejo vlade je kmetijski minister in predsedujoči Socialnih demokratov Dejan Židan dejal, da vlada Alenke Bratušek o tem vprašanju ni nikoli odločala, vsaj takrat, ko je bil na seji prisoten sam. Presodil je, da je nedopustno, da se je Slovenija na seznamu znašla brez vednosti vlade. Druga možnost je, da je kdo dal soglasje in se v tem trenutku skriva.

Ne spreglejte