Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
20.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 20.25

8 let, 2 meseca

Erjavec: Novela o žrtvah vojnega nasilja mora imeti široko soglasje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DeSUS Karl Erjavec in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič sta komentirala tudi novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so jo pripravili v SDS, NSi in SLS.

Po Erjavčevih besedah v stranki pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša držal besedo, da se vojna zakonodaja ne bo sprejemala s preglasovanjem. Oba z Žnidaršičem sta napovedala, da bosta v primeru, da se bo to zgodilo, na organih stranke takoj sprožila razpravo o tem, ali naj stranka vztraja v koaliciji ali ne.

Erjavec pričakuje, da bo predsednik vlade držal svojo obljubo

Po besedah Erjavca ima DeSUS glede vprašanj, ki se pojavljajo ob zakonu o žrtvah vojnega nasilja, jasno in že nekaj časa znano stališče, to je, da zakon ne sme omogočiti statusa žrtve vojnega nasilja osebam, ki so sodelovale z okupatorjem. Po njegovih besedah stranka zato ne bo pristala na nobeno rešitev, ki bi to kakor koli omogočala. Erjavec ob tem tudi pričakuje, da bo predsednik vlade držal svojo obljubo, da se vojna zakonodaja ne bo sprejemala s preglasovanjem.

6. člen - poskus "revizije zgodovinskih dejstev"

Žnidaršič je dejal, da je skušala koalicija do zdaj v zakonu o žrtvah vojnega nasilja črtati 6. člen, ki sodelavcem okupatorja onemogoča, da bi pridobili status žrtve vojnega nasilja, kar pa je zanje nesprejemljivo. V stranki namreč menijo, da bi šlo v tem primeru za poskus "revizije zgodovinskih dejstev": "Osebno bi ob sprejemu zakona, ki bi dopuščal kaj takega, na svetu stranke takoj predlagal razpravo o tem, da razmislimo, ali je naša odločitev, da ostanemo v koaliciji do volitev, še realna ali ne."

Žnidaršiču je pritrdil tudi Erjavec in dejal, da bi v tem primeru enako ravnal tudi sam. V stranki še pričakujejo, da bo novela v državni zbor vložena z večjo podporo, "kot je samo podpora koalicijskih strank".

Tanko povabil k podpisu novele zakona o žrtvah vojnega nasilja

Kot je znano, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko vse vodje poslanskih skupin povabil k torkovemu podpisu novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so ga pripravile SDS, NSi in SLS. Kot je zapisal v vabilu, želijo z novelo odpraviti diskriminatornost, ki se pojavlja pri obravnavanju žrtev nasilnih dejanj med in neposredno po 2. svetovni vojni.

Ne spreglejte