Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2014,
14.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
arhivi referendum

Natisni članek

Četrtek, 27. 2. 2014, 14.08

5 let, 6 mesecev

Episcenter: Večina se referenduma o arhivih ne bi udeležila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sredi februarja se je na pobudo stranke SDS začelo zbiranje podpisov za referendum o arhivski noveli. Naj se arhivi zaprejo ali ne?

Če bi pobuda za razpis referenduma dobila zadostno podporo, se referenduma zagotovo ne bi udeležilo 49 odstotkov vprašanih, verjetno pa se ga ne bi udeležilo 13 odstotkov vprašanih, kažejo aktualni rezultati raziskave Episcentra.

Kdo bi se udeležil referenduma? Na vprašanje o udeležbi na referendumu je odgovarjalo 985 ljudi, 30 odstotkov jih je potrdilo, da bi se referenduma udeležili.

Verjetno bi se ga udeležilo devet odstotkov vprašanih. Glede tega, ali bi se na referendum odpravili ali ne, dva odstotka vprašanih še ni odločenih.

Večina bi se odločila proti vladnemu zakonu Tisti, ki bi se referenduma udeležili, so se opredelili tudi glede svoje odločitve. Na vprašanje, kako bi glasovali, je odgovarjalo 379 ljudi.

Nekaj manj kot polovica vprašanih, 48 odstotkov, bi se odločila proti vladnemu zakonu o arhivu, 44 odstotkov vprašanih pa bi zakonu prikimalo. Osem odstotkov vprašanih o svoji odločitvi še ni odločenih.

Stranke ankete ne komentirajo SDS mora sicer zbrati 40 tisoč podpisov, potrebnih za izvedbo referenduma o noveli zakona o arhivskem gradivu in arhivih. Zbiranje lahko traja do 19. marca, če jih bo pobudnikom uspelo zbrati, bo moral DZ referendum razpisati v sedmih dneh.

Rezultatov ankete Episcentra v stranki SDS niso želeli komentirati, prav tako nismo prejeli odgovora iz stranke Pozitivna Slovenija.

Ne spreglejte