Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
15.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

referendum migracije

Četrtek, 31. 1. 2019, 15.46

5 let, 2 meseca

DZ zavrnil predlog za razpis referenduma o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

begunci migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Državni zbor je danes s 25 glasovi za in 54 proti zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o migracijah, ki sta ga v DZ vložili SDS in SNS. Gre za referendum o globalnem dogovoru ZN o migracijah, ki ga tako ne bo.

DZ je o predlogu razpravljal že v sredo, ko so v opozicijski SDS izpostavili, da je bil dogovor potrjen na nezakonit in protiustaven način, zaradi česar je treba odločanje prepustiti ljudstvu.

Branko Grims (SDS) je povedal, da je takšen referendum utemeljen, saj bodo na osnovi dogovora ZN o migracijah v DZ sprejeti številni zakoni in druge pravne rešitve, ki bodo utemeljeni na njem in so v pristojnosti DZ.

V opozicijski NSi medtem predloga ne podpirajo, saj je, kot je v sredo pojasnil poslanec Jožef Horvat, "oblast zelo jasno rekla, da ne bo spoštovala volje ljudstva". V NSi so pojasnili, da bi referendum podprli, če bi se vladne stranke zavezale, da bodo izid referenduma spoštovale.

Koalicija: Referendum nima pravne podlage

Poslanci koalicijskih strank so medtem menili, da posvetovalni referendum nima pravne podlage, saj lahko DZ razpiše referendum zgolj o zadevah iz svoje pristojnosti. Nasprotovanje predlogu so v sredo izrazili v vseh koalicijskih strankah in tudi opozicijski Levici.

Milan Brglez (SD) je med drugim poudaril, da je nedopustno, da bi politika za svoje konkretno ukrepanje ali neukrepanje v zvezi z izzivom migracij izgovor iskala v odločitvah in čustvih ljudi.

Volišče
Novice V DZ o referendumu o migracijah nasprotujoča stališča opozicije in koalicije #video

Referendumu nasprotuje tudi vlada, ki je v decembrskem stališču izpostavila, da je sprejemanje mednarodnih aktov, kot je globalni dogovor, v pristojnosti vlade, in ne parlamenta. Tudi v zakonodajno-pravni službi DZ so pojasnili, da sprejemanje samega akta ni v pristojnosti DZ. Poleg tega referendumsko vprašanje v takšni obliki ne more biti predmet razpisa posvetovalnega referenduma, saj vzbuja dvom in je nejasno.

Slovenija je kljub nasprotovanju opozicije k dogovoru ZN o migracijah pristopila 10. decembra v Marakešu. Več držav, tudi evropskih se za to ni odločilo. SDS in SNS sta že 21. novembra v DZ vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem dogovoru, ki je danes končal parlamentarno pot. Referendumsko vprašanje bi se v skladu s predlogom glasilo: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

Ne spreglejte