Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Državni zbor pravosodje

Petek, 7. 6. 2013, 15.49

8 let

DZ sprejel priporočila za izboljšanje stanja v pravosodju (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci so po sedmih urah razprave na izrednem zasedanju glede stanja v pravosodju s 67 glasovi za in enim proti sprejeli več sklepov oz. priporočil.

S priporočili ugotavljajo, da stanje ni zadovoljivo, za njegovo izboljšanje pa so potrebna usklajena prizadevanja vseh treh vej oblasti v smeri večje učinkovitosti, odprtosti in preglednosti. DZ ugotavlja, da je za boljše delovanje pravosodja pomembno, da se sodstvo in tožilstvo zavedata svoje odgovornosti, tako glede večje učinkovitosti, kot tudi glede ugotavljanja odgovornosti za delo in napake pravosodnih funkcionarjev ter zagotovita njihovo primerno sankcioniranje.

DZ je izrazil tudi podporo zakonodajnim spremembam, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje, in predlaga vladi, da pospeši njihovo realizacijo, pri tem pa naj upošteva tudi usmeritve Skupine držav proti korupciji (Greco) ter priporočila Evropske komisije.

"Če ne želimo imeti diktature, se moramo podrediti pravu" Pravosodni minister Senko Pličanič je v razpravi opozoril na pomembnost prava za funkcioniranje sodobne družbe. "Če ne želimo imeti diktature, če ne želimo imeti oblike vladavine, ki smo jo imeli v preteklosti, potem imamo samo eno možnost, in to je ta, da se podredimo pravu," je dejal.

Ponovil je, da stanje v sodstvu ni zadovoljivo, stvari pa se na bolje spreminjajo prepočasi. Čeprav je kritičen do sodstva, je prepričan, da je edini način sodelovanje, v tem primeru med dvema vejama oblasti. Kot je dodal, ima vlada določene odgovornosti, a je največ odgovornosti in pristojnosti, da svoj posel opravlja hitro, učinkovito, strokovno in v korist državljanov, na sodstvu. Je pa pri tem poslance pozval, naj gredo čez siceršnje razlike; le če bo parlament enoten, bo mogoče v kratkem sprejeti kakovostne rešitve za izboljšanje delovanja v sodstvu.

PS: Sodna veja oblasti mora ostati samostojna Jožef Kunič (PS) je opozoril, da sodna veja oblasti mora ostati samostojna in predvsem sama reševati svoje pomanjkljivosti, je pa generalno po njegovem mnenju prav, da izvršilna in zakonodajna oblast urejata to področje. Zato je pozdravil zavezo vlade in sodstva.

Branko Grims (SDS) pa se je ob orisu slovenskih razmer navezal tudi na Franza Kafko, ko je pisal o posamezniku kot žrtvi sistema. Kot je povzel, je obtožen nečesa, ne povejo pa, kje, kaj, kdaj se je zgodilo, ampak "sistem zagrmi kriv si" in je obsojen. Kot je dodal Grims, "tujina Kafko bere", v Sloveniji pa "po zaslugi pravosodja v romanu Franza Kafke živimo".

Če bi bila zahteva poslancev SDS za sklic izredne seje res namen izboljšati razmere v pravosodju, pa po mnenju Majde Potrata (SD) ta ne bi vsebovala "izrazito lustracijskih sporočil". Dejala je, da je treba vrniti in utrditi zaupanje v sodni sistem, a da na takšen način, kot to delajo predlagatelji v zahtevi za sklic izredne seje, tega ne bodo dosegli.

HočevarŽ: Gre za dober obet razvoja naše države Katarina Hočevar (DL) je izpostavila prizadevanja ministra Pličaniča, ki prihaja iz vrst DL. Po njenih besedah gre za dober obet, da v slovenskem pravosodju "končno naredimo red", ob čemer upa, da politika s tem ne bo imela težav. Dotaknila se je tudi vprašanja sodnih zaostankov in dejala, da bo sodstvo "cokla razvoja naše države", dokler sodišča civilnih in kazenskih zadev ne bodo reševala v nekaj mesecih.

Franc Pukšič (SLS) pa je poslance pozval, naj se vprašajo, kaj bodo naredili, da povrnejo zaupanje ljudi v politiko in delo DZ. "V kolikor bi se v preteklosti manj vtikali prav politiki in prav državni zbor v delo sodstva in tožilstva, bi verjetno stvari bistveno drugače in bolje tekle, verjetno danes ne bi imeli toliko družbene kraje, kot jo imamo, in državo v razsulu," je dejal.

Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) je poudarila, da slovensko pravosodje sicer deluje, a ne tako, kot bi moralo. Kot je pojasnila, se "dogajajo napake, založijo se spisi, postopki so dolgotrajni". Tudi zakonodajna in izvršilna oblast bosta po njenih besedah morali narediti vse za izboljšanje delovanja pravosodnega sistema in zagotovitev pogojev za normalno delo.

Tonin opozoril na privilegiranost ene veje oblasti Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je opozoril na privilegiranost ene veje oblasti. Kot je povedal, predstavnikom te veje namreč ni treba preverjati zaupanja državljanov na štiri leta in tudi ne pojasnjevati, s kom se srečujejo in kaj počnejo, ob tem pa se tudi njihovega dela ne sme kritizirati. Tonin se ne strinja s tem, da ne smejo biti kritični do sodstva, saj to po njegovem mnenju ne pomeni, da si žaljiv ali nespoštljiv. Dejal je še, da je treba nadzorovati vse tri veje oblasti in je pomembno tudi, da so uravnotežene.

Slovenija po mnenju nepovezanega poslanca Ivana Vogrina "še zdaleč ni pravna država". Zavzel se je za splošno razpravo, povezano z delovanjem pravosodja.

Ne spreglejte