SiolNET. Novice Slovenija
4,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dve leti zapora za spodbujanje nacizma in fašizma? #video

4,08

termometer

Zveza borcev, združenje nekoč zelo vplivnih partizanskih veteranov in članov partije, ki velja za eno od bolj proruskih organizacij pri nas, pa bi po novem z zaporom kaznovala spodbujanje nacizma in fašizma. To doslej ni bilo kaznivo dejanje. Borci pa bi zdaj prepovedali nacifašistične likovne simbole, glasbo in ideologijo. Kazen za kršitelje, ki bi to spodbujali, bi znašala dve leti zapora.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Poleg borcev, ki bi prepovedali simbole nacifašizma, politična desnica pri nas že leta zahteva, da bi enako prepovedali tudi komunistične simbole. Ko pravijo, je šlo v obeh primerih za totalitarno diktaturo, režime, ki so brez vesti pobili na desetine milijonov ljudi. 

Zveza borcev: Spodbujanje nacifašizma je še prisotno

nacizem Foto: Planet TV Črno-beli posnetki so dovolj zgovorni že sami po sebi. Kljukast križ, marširanje pred več tisoč ljudmi, iztegnjena roka v pozdrav - vse to danes simbolizira grozote, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno. A čeprav naj bi bilo vsega tega leta 1945 konec, so danes na zvezi borcev opozarjali, da je spodbujanje nacifašizma pri nas še kako prisotno.

Borci pravijo, da imajo podporo vseh poslanskih skupin, čeprav nam danes iz SDS in NSi tega niso želeli komentirati.

Sredi Ljubljane izobesili nacistično zastavo

V Italiji, domovini fašističnega diktatorja Mussolinija, je tako za fašistično propagando na primer zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do enega leta. Pri nas tega še ni, zato lahko nekdo na primer sredi Ljubljane mirno izobesi zastavo z nacistično simboliko, saj ne počne nič kaznivega. Na drugi strani pa politična desnica pri nas poudarja, da bi morali prepovedati tudi rdečo zvezdo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 110
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin