SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dušan Mramor ne bo odstopil, saj je poskrbel, da "so tisti, ki so opravili dodatno delo, bili ustrezno plačani"

0

termometer

Minister za finance Dušan Mramor je spregovoril o izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Ker mu njegova plača ne dopušča enkratnega vračila dodatkov je zaprosil za obročno plačilo.

Finančni minister Dušan Mramor je v kratki izjavi novinarjem pojasnil, da si je Ekonomska fakulteta v času njegovega vodenja zastavila cilj, da doseže en odstotek najboljših šol na svetu. To pomeni tako povečanje kakovosti študija, kot tudi povečanje programov ter tujih profesorjev in tujih študentov.

Zaradi tega so se obremenitve nekaterih zaposlenih drastično povečale in so morali najti sredstva za ustrezno plačilo njihovega dela. Na njegovo prošnjo za ureditev plačil je kadrovska služba EF kot primeren način plačila predlagala dodatek za stalno pripravljenost. Pravilnost odločitve je potrdila tudi notranja revizija Univerze v Ljubljani leta 2009. "Nisem imel razloga, da ne bi naredil tako, ker so tudi druge fakultete ravnale tako. Tudi sama inšpekcija pravi, da je ta zakonodaja nejasna, sam pa nisem pravnik," je dejal Mramor.

"Sindikalne trditve, da je bilo kršeno načelo pravičnega plačila, ne držijo. Dodatke je prejemalo 80 odstotkov strokovno-tehničnega osebja in 20 odstotkov profesorjev, ki so hkrati opravljali vodstvene funkcije," je dejal Mramor.

Mramor želi dodatek v višini 3.754,59 evra vrniti v obrokih, saj mu njegova plača, ki v povprečju znaša manj kot tri tisoč evrov neto, ne dopušča enkratnega vračila. Na vprašanje koliko vseh dodatkov skupaj je prejel, ni znal odgovoriti.

Mramor prosi za obročno vračilo dodatka Mramor je sicer že v četrtek napovedal, da bo sporni dodatek za stalno pripravljenost vrnil, ne glede na končno odločitev organov.

Mramor želi s tem dejanjem po navedbah finančnega ministrstva razbremeniti razpravo o tem. Pri tem so poudarili, da minister ni imel razloga, da ne bi verjel v pravno mnenje, da je imela ekonomska fakulteta ustrezno pravno podlago za izplačila.

Inšpektorat za javni sektor je namreč v inšpekcijskem nadzoru, ki ga je izvedel na pobudo ministrstva za izobraževanje sredi preteklega leta, ugotovil, da je devet od 11 fakultet, na katerih je bil izveden nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost.

Na ta način so fakultete v letih od 2012 do 2014 izplačale za 770 tisoč evrov bruto dodatka, največ med njimi ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil prav Mramor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin