Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nepremičninski davek

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 12.32

8 let

Durs: po padcu nepremičninskega davka nas čaka plačilo starih davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odmera bo tekla na enak način kot v preteklih letih, spremembe so le pri datumih odmere ter rokih plačila.

Z razveljavitvijo zakona o davku na nepremičnine bo Davčna uprava RS za leto 2014 odmerila nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja ter pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest.

Glede nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč so na Dursu pojasnili, da bodo občine do 30. junija pozvali k predložitvi podatkov, zatem pa bodo v treh mesecih odmerili nadomestilo za leto 2014 v celoletni višini. Če lastniki nepremičnin izpolnjujejo pogoje za petletno oprostitev plačila nadomestila, morajo vlogo vložiti na občino.

Za oprostitev plačila je treba oddati vlogo Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč mora plačati neposredni uporabnik zemljišča oz. stavbe ali dela stavbe, odmeri pa se na podlagi podatkov občin. Petletno oprostitev za stanovanje ali hišo je mogoče uveljavljati v primeru, da je zavezanec kupil novo stanovanje ali zgradil, dozidal oz. nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je pri tem neposredno plačal komunalni prispevek.

Občina lahko predpiše oprostitev oz. delno oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča tudi za občane z nižjimi dohodki, tudi v tem primeru pa mora zavezanec vlogo oddati sam.

Kdaj plačati davek od premoženja? Fizične osebe, ki imajo poleg nepremičnine, v kateri bivajo, v lasti še kakšno nepremičnino ali pa je nepremičnina, v kateri živijo, večja od 160 kvadratnih metrov, morajo plačati davek od premoženja.

Davek se plačuje ne glede na to, ali lastnik oz. uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem. Obveznost plačevanja tega davka za leto 2014 nastopi s 1. aprilom. Zato Durs poziva vse zavezance, ki so v času od začetka leta do 1. aprila postali lastniki stavb, da do konca tega meseca vložijo napoved za odmero davka od premoženja.

Napoved se vloži pri davčnem uradu, kjer nepremičnina stoji, odločbe pa bodo zavezanci prejeli predvidoma do konca junija.

Prvi lastniki začasno oproščeni davka Začasno, za deset let, so lahko oproščeni plačila davka od premoženja zavezanci, ki so prvi lastniki novih stavb. Zavezancu z več kot tremi družinskimi člani pa se lahko odmerjeni davek zniža za 10 odstotkov za četrtega in enako za vsakega nadaljnjega družinskega člana.

Na podlagi podatkov zemljiškega katastra pa bodo na Dursu v okviru obveznosti iz kmetijstva odmerili tudi pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Odmera se bo za fizične osebe izvajala v okviru odmere obveznosti iz kmetijstva skupaj z odmero akontacije dohodka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti ter odmere prispevka za zdravstveno zavarovanje od katastrskega dohodka za 2013, za pravne osebe pa se bo izvedla samostojno.

Podatke za odmero pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest so na Dursu pridobili od Geodetske uprave RS in Zavoda za gozdove Slovenije. Odločbe pa bodo zavezanci prejeli predvidoma do konca aprila.

Ne spreglejte