Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
11.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Nato Republika Severna Makedonija Makedonija Državni zbor

Torek, 12. 2. 2019, 11.36

5 let, 2 meseca

Državni zbor ratificiral pristopni protokol Severne Makedonije k Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

ratifikacija Makedonija Nato Državni zbor | Slovenija je kot druga članica Nata po Grčiji ratificirala protokol. Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu. | Foto Državni zbor

Slovenija je kot druga članica Nata po Grčiji ratificirala protokol. Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu.

Foto: Državni zbor

Državni zbor je na današnji izredni seji ratificiral pristopni protokol Severne Makedonije k Natu z 72 glasovi za in 12 proti, potem ko sta poslanski skupini Levice in SNS napovedali, da bosta glasovali proti. Ratifikacijo protokola je v nagovoru poslancem po seji pozdravil in se zanjo zahvalil predsednik sobranja Talat Xhaferi.

S tem je Slovenija kot druga članica Nata po Grčiji ratificirala protokol. Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu.

Borut Pahor, Talat Xhaferi
Novice Pahor je obisk predsednika makedonskega parlamenta označil za posebnega

Levica in SNS: Prespanski sporazum je bil izsiljen

Večina poslanskih skupin, tako vladnih strank kot opozicijskih SDS in NSi, je v predstavitvi stališč napovedala podporo zakonu kot prispevku k stabilnosti in varnosti tako v Severni Makedoniji kot širši regiji Zahodnega Balkana in Evrope. Poslanski skupini Levice in SNS sta napovedali, da bosta glasovali proti, in sicer zaradi nasprotovanja Natu kot imperialistični organizaciji oziroma zaradi mnenja, da članstvo v zavezništvu ni v interesu makedonskih državljanov.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da je ratifikacija protokola v neposrednem nasprotju z voljo makedonskih državljanov, ki so jo izkazali s slabo udeležbo na referendumu o prespanskem sporazumu, in kot taka tudi nelegitimna. V Levici menijo, da je bil sporazum, s katerim se bo Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, izsiljen. Vatovec je opozoril tudi na zvišanje izdatkov za orožje s članstvom v Natu, ti pa po njegovih besedah ne vodijo v blaginjo.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič je bil kritičen, češ da se izredna seja sklicuje "po diktatu ZDA". | Foto: Ana Kovač Poslanec SNS Zmago Jelinčič je bil kritičen, češ da se izredna seja sklicuje "po diktatu ZDA". Foto: Ana Kovač

Poslanec SNS Zmago Jelinčič je bil najprej kritičen, češ da se izredna seja sklicuje "po diktatu ZDA" zaradi ratifikacije protokola, ni pa pomemben spor z Italijo po nedeljskih dogodkih v Bazovici. Tudi v SNS menijo, da je bil prespanski sporazum izsiljen, poudarjajo tudi, da izguba imena države Makedonije pomeni začetek konca te države, ki je v desetih letih po njihovi oceni ne bo več.

Makedonija
Novice Grčija naj bi danes ratificirala protokol o članstvu Makedonije v Natu

Cerar: Slovenija je bila in ostaja prijateljica Severne Makedonije

Zunanji minister Miro Cerar je v imenu vlade uvodoma povedal, da želi Slovenija z ratifikacijo pristopnega protokola le nekaj dni po dokončni uveljavitvi prespanskega dogovora in nekaj dni po podpisu pristopnega protokola na sedežu Nata v Bruslju dati "močno sporočilo podpore Severni Makedoniji". Po njegovih besedah je Slovenija bila in ostaja prijateljica Severne Makedonije, še vedno pa aktivno podpira njeno pot v EU in Nato.

Spomnil je, da Slovenija ponuja državi strokovno pomoč in podporo tudi v reformnem procesu v okviru približevanja Natu, pa tudi pomoč, "ki vodi k pričakovanem junijskem začetku pogajanj za članstvo v EU". Dodal je, da je Slovenija tradicionalna in odločna podpornica politike odprtih vrat ter zagovornica evroatlantske integracije držav Zahodnega Balkana.

Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da je Slovenija bila in ostaja prijateljica Severne Makedonije. | Foto: STA , Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da je Slovenija bila in ostaja prijateljica Severne Makedonije. Foto: STA ,

Perspektiva članstva v EU in Natu prispeva k napredku, varnosti, blaginji in stabilnosti regije in tudi zato si je Slovenija vseskozi močno prizadevala za čimprejšnji sprejem Severne Makedonije v Nato, je dejal. Današnji dan je izpostavil kot začetek novega obdobja sodelovanja med državama v zavezništvu.

Makedonija, Skopje
Novice Članice zveze Nato podpisale protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu

Slovenija protokol ratificirala med prvimi članicami Nata

Poslanske skupine z izjemo Levice in SNS so svojo podporo ratifikaciji utemeljile s podobnimi razlogi, pri tem pa izpostavljale tudi pomen tega, da Slovenija protokol ratificira med prvimi članicami Nata ter da obljubi sodelovanje in pomoč Severni Makedoniji pri približevanju evroatlantskim povezavam.

Poslanec NSi Matej Tonin je kot cilje Nata izpostavil mir, varovanje svobode in varovanje načel prava, približevanje držav Zahodnega Balkana EU in Natu pa je označil za zagotovilo za dolgoročen mir v regiji. Poslanec SDS Andrej Šircelj je dejal, da so se Makedonci na referendumu odločili za vstop v Nato. Skopje je pozval, naj izkoristi večje gospodarske možnosti, ki jih z večjo varnostjo in stabilnostjo prinaša članstvo v organizaciji.

Na današnji izredni seji je bil navzoč tudi predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi. | Foto: STA , Na današnji izredni seji je bil navzoč tudi predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi. Foto: STA ,

Na izredni seji je bil navzoč tudi predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi, ki je v imenu makedonskega parlamenta in državljanov Severne Makedonije izrazil hvaležnost za ratifikacijo protokola. "Slovenski narod in Slovenija kot država sta s tem ponovno potrdila prijateljski, a hkrati tudi načelni odnos do Makedonije in njenih državljanov," je dejal Xhaferi, ki je danes sklenil dvodnevni uradni obisk v Sloveniji.

Potem ko je Skopje sklenilo prespanski sporazum z Grčijo in dogovor o prijateljstvu z Bolgarijo, s katerima je preseglo dva velika zgodovinska antagonizma, je Xhaferi v regiji kot edini odprti vprašanji izpostavil odnose med Srbijo in Kosovom ter funkcionalnost oblasti v BiH.

Ne spreglejte