Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
15.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lokalne volitve volilna kampanja

Sreda, 3. 9. 2014, 15.14

1 leto, 7 mesecev

Društvo Integriteta bo nadzorovalo volilno kampanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Društvo Integriteta bo prvič v zgodovini Slovenije s prostovoljci in podporo medijev izvajalo neodvisno spremljanje volilnih kampanj pred lokalnimi volitvami.

V času volilne kampanje bo med 20 in 30 prostovoljcev opazovalo potek kampanje v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Ajdovščini in Kamniku.

Kampanje so povezane z velikimi finančnimi sredstvi in korupcijo Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil generalni sekretar društva Vid Doria, so volilne kampanje povezane z velikimi finančnimi sredstvi, ob tem pa raziskave kažejo kar precejšnja korupcijska tveganja, povezana s financiranjem političnih strank in volilnih kampanj. S spremembami zakonodaje se je po njegovi oceni povečala stopnja transparentnosti financiranja političnih strank in volilnih kampanj, povečale so se sankcije za kršitelje in okrepil se je nadzor.

Analiza spremenjene zakonodaje in primerjava z najboljšo mednarodno prakso na področju preprečevanja korupcije je pokazala še nekatere pomembne pomanjkljivosti. "Če temu dodamo tudi vsesplošno pomanjkanje integritete politične volje, kulture in morale, je razumljivo, zakaj se je Transparency International Slovenija odločil za praktično prvi nadzor nad lokalnimi ali katerimikoli volitvami v Sloveniji," je pojasnil generalni sekretar društva.

Volitve morajo biti pravične, enakopravne, svobodne in poštene "Volitve predstavljajo nekakšen odraz družbe, v kateri živimo, zato je izjemno pomembno, da so te pravične, enakopravne, svobodne in predvsem poštene," je dejal Doria. Zato se je društvo odločilo pristopiti k mednarodnemu projektu Transparentnost lokalnih volitev v srednji in vzhodni Evropi, katerega namen je izvedba neodvisnega civilnega nadzora nad izvedbo letošnjih lokalnih volitev.

Cilj nadzora je spremljati volilno kampanjo posameznih kandidatov, političnih strank in volilnih list ter promovirati transparentnost, odgovornost, poštenost, enakopravnost v politični tekmi. Vodja projekta za Slovenijo Živa Gobbo je pojasnila, da bodo spremljali volilno kampanjo v od petih do sedmih občinah, poleg omenjenih najverjetneje še na Ptuju in v Slovenski Bistrici, odvisno od števila sodelujočih prostovoljcev.

Poročila prostovoljcev bodo primerjali s poročili organizatorjev kampanje Prostovoljci bodo po dvodnevnem usposabljanju v petek začeli delati v svojem lokalnem okolju, spremljali bodo tako prvi kot morebitni drugi krog volitev, je pojasnila vodja projekta. Nato bodo poročila primerjali s finančnimi poročili organizatorjev volilne kampanje. Končno poročilo bo predvidoma pripravljeno v začetku prihodnjega leta. Po besedah Žive Gobbo bodo ugotovitve združili v primerjalno analizo s partnerji iz Poljske in Slovaške, kjer imajo letos prav tako lokalne volitve.

Pripravili so tudi spletni zemljevid, kamor lahko vsi državljani vnašajo podatke o dogajanju, komentarje kampanj in podobno. Na ugotovljene nepravilnosti bodo po zagotovilih društva opozarjali sproti in jih prijavljali pristojnim institucijam. V društvu upajo na sodelovanje lokalnih skupnosti in organizatorjev volilnih kampanj.

Ne spreglejte