Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Karl Erjavec Alenka Bratušek koalicijska pogodba

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 12.17

8 let

Drugi privatizacijski krog v treh mesecih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V novi koalicijski pogodbi bo omenjena revizija projekta Teš 6, v treh mesecih pa bi bila lahko znana imena državnih podjetij, ki jih bodo prodali v drugem krogu privatizacije.

To je mogoče sklepati iz besed predsednikov koalicijskih strank, ki so se pred jutrišnjim vrhom koalicije sestali pri predsednici vlade Alenki Bratušek.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred sestankom zastopal stališče, da je zaradi "preveč neznank" proti omenjanju projekta Teš 6 v koalicijski pogodbi, a bi ga kljub temu dokončal.

Socialna banka Predsednik DeSUS meni, da je treba storiti vse, da se naložba v Teš 6 zaključi in se zagotovi njeno poslovanje brez izgub. "Če bomo projekt ustavili, ne bomo zapravili samo 1,1 milijarde evrov, kolikor je že vloženega v ta projekt, ampak še nadaljnjo milijardo zaradi zapiranja investicije in tožb. To ne nazadnje tudi pomeni, da Rudnik Velenje in Teš ne bi imela kaj početi. To bi za tisto območje pomenilo socialno bombo," je dejal Erjavec pred kolegijem predsednikov koalicijskih strank pri predsednici vlade Alenki Bratušek.

Neznanke niso pomembne Erjavec na drugi strani priznava, da je v zvezi s projektom "preveč neznank". "Mislim, da koalicija v tem trenutku nima vseh potrebnih informacij, da bi se lahko odločila, ali se projekt nadaljuje in ga spravimo v obratovanje oziroma ali naj se projekt ustavi. Od pristojnega ministra pričakujem, da pridobi vse potrebne informacije in da se odločimo, kako naprej. Ni pa to zadeva, ki bi spadala v koalicijsko pogodbo," je prepričan zunanji minister.

Neznanke bo reševal poseben zakon Kljub temu lahko v koalicijski pogodbi pričakujemo omembo projekta. Predsednik DL in notranji minister Gregor Virant je namreč napovedal, da bi lahko v koalicijsko pogodbo zapisali sprejem posebnega zakona, ki bo predvideval temeljito in vsestransko revizijo projekta Teš 6. "Predvsem z vidika, kaj in kdaj je šlo narobe ter kdo je za to odgovoren. Menim, da bi moralo to vključevati tudi tako imenovano forenzično revizijo."

Kot je znano, se je cena projekta Teš 6 ves čas dvigovala, obstajajo številni sumi korupcije, protikorupcijska komisija Gorana Klemenčiča pa je predlagala javno preiskavo v tem primeru, a se koalicija do tega še ni opredelila.

Kako dolg bo drugi privatizacijski seznam? Zelo konkreten pa bi bil Erjavec v zvezi s privatizacijo državnih podjetij, o kateri bodo v okviru razprave o novi koalicijski pogodbi razpravljali na jutrišnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju. Predsednik demokratične stranke upokojencev bi v pogodbo zapisal konkretna podjetja, ki bi jih prodajali v drugem krogu privatizacije (za prvih 15 podjetij je državni zbor že dal soglasje).

Varovalo proti vladni krizi "Verjetno ne bi bilo dobro, da bi se ta razprava sprožila pozneje, čez nekaj mesecev, in mogoče povzročila kakšno vladno krizo." Erjavec je opozoril še na privatizacijsko skepso SD Igorja Lukšiča ter na slovenske zaveze Bruslju in tujim investitorjem, da bo Slovenija privatizacijo pospešila.

Privatizacijska strategija v treh mesecih Lukšič pa je po sestanku dejal, da seznama podjetij v koalicijski pogodbi ne bo, a se v SD zavzemajo za čimprejšnje sprejetje strategije upravljanja državnih naložb. Tako bi lahko zapisali, da bi jo sprejeli v treh mesecih, saj pred tem ni mogoče pričakovati poenotenja v koaliciji, poleg tega pa Slovenska odškodninska družba (Sod) strategijo prav zdaj pripravlja.

Strukturna ali tekoča vlada? Erjavec od jutrišnjega koalicijskega vrha pričakuje tudi dogovor, ali bo vlada opravljala samo tekoče posle in reševala zadeve na način, kot ga je do zdaj, ali pa misli do konca mandata narediti "strukturne zadeve, ki jih ta država potrebuje". Od tega so odvisne tudi spremembe v vladi. "Če ne mislimo delati kakšnih večjih strukturnih sprememb, potem gremo lahko naprej tako, kot smo šli do zdaj."

Predsednik stranke upokojencev je še ponovil, da se pokojnine in regres za upokojence z najnižjimi pokojninami v letih 2014 in 2015 ne bodo znižali. Dejal je, da je takšno zagotovilo dobil od Bratuškove.

Ne spreglejte