Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
12.36

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

judovska skupnost

Četrtek, 28. 4. 2011, 12.36

2 leti, 3 mesece

"Druga svetovna vojna je naša skupna velika rana"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob krščanski veliki noči in prazniku judovske pashe sta se srečala predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres in glavni rabin slovenske judovske skupnosti Ariel Haddad.

Stres in Haddad sta po srečanju v prostorih ljubljanske teološke fakultete spomnila na njihove skupne verske in kulturne korenine, in sicer Sveto pismo ter njegov duhovno-kulturni vpliv na razvoj celotne evropske civilizacije. "Sveto pismo že na začetku poudari, da naše dostojanstvo temelji na izvoru vseh od enega Boga," pojasnjujeta. "Nenehno se odločamo med dobrim in slabim ..." Kot pravita, nas različne preizkušnje silijo, da se nenehno odločamo med dobrim in slabim, iščemo izhod iz krize, branimo dostojanstvo svobode ter se zavzemamo za najvišje ideale in vrednote, "ker nas samo to lahko zbliža na poti do skupnega cilja". Duhovni dosežki in moralni padci "Naša zgodovina je zaznamovana z velikimi duhovnimi, kulturnimi in znanstvenimi dosežki pa tudi z velikimi moralnimi padci," sta zapisala. Kot spominjata, je namreč judovska skupnost v Sloveniji velikokrat doživljala pogrome, s preganjanjem in trpljenjem pa je zaznamovana tudi krčanska skupnost. "Druga svetovna vojna je naša skupna velika rana, ki je ne moremo zaceliti sami, zato v upanju na boljšo prihodnost skupaj kličemo Božje ime", pojasnjujeta v izjavi.

Z navdihom vere za človekove pravice Judovska in krščanska skupnost se ob prazniku pashe in velike noči skupaj spominjata "dogodkov, ki na različne načine zaznamujejo našo preteklo zgodovino, da bi odgovorno in solidarno delovali v pričakovanju prihodnosti". "Z navdihom vere si bomo skupaj prizadevali za spoštovanje vseh temeljnih človekovih pravic, za spoštovanje med vsemi verskimi skupnostmi, za solidarno premagovanje tekočih težav, za rodovitno sprejemanje trpljenja in za vzgojo iz najglobljih navdihov našega srca in vesti ter iz najboljših prvin našega skupnega verskega in kulturnega izročila," sta poudarila.

Haddad: Judovstvo lahko še vedno prispeva k sekularnim idejam Haddad je ob tem dodal, da je judovski prispevek zahodni civilizaciji vsem dobro znan, obenem pa je še veliko aspektov o prispevku judovskih idej, vrednot in filozofije, ki jih je treba razkriti. "Menim, da lahko dandanes judovstvo še vedno nagovarja človeštvo na univerzalen način, na način, ki je sprejemljiv vsem. Judovstvo lahko še vedno prispeva k sekularnim idejam, lahko še vedno prispeva k odgovorom na etična vprašanja, ki pestijo moderno družbo," je dejal.

Judje se v času pashe spominjajo izhoda iz Egipta Pasha, ki traja osem dni, se je letos začela 18. aprila. Judje se ob tem prazniku spominjajo izhoda iz Egipta, kjer je njihovo ljudstvo trpelo v suženjstvu, kar opisuje Stara zaveza Svetega pisma. Jezusova zadnja večerja in križanje pa sta se odvijala v času tega starega praznika, zato v tem času kristjani še danes praznujejo svoj največji praznik. Na veliko noč, ki je bila v nedeljo, se spominjajo Jezusovega vstajenja.

Ne spreglejte