SiolNET. Novice Slovenija
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dolg Slovenije se niža, napovedi so optimistične

1,03

termometer

Slovenska zastava
Zaradi ukrepov države za omilitev posledic epidemije covid-19 so slovenske javne finance tudi v drugem letošnjem četrtletju beležile primanjkljaj, ki pa se je, v primerjavi s prvim četrtletjem, znižal. Znašal je 757 milijonov evrov oz. 5,8 odstotka bruto domačega proizvoda. Foto: Vid Ponikvar

Dolg v Sloveniji je nižji, kot je povprečje v evroobmočju, in se bo še naprej zniževal. Zvišanju dolga v času epidemije se nismo mogli izogniti, saj je vlada, tako kot tudi druge države, intenzivno financirala ukrepe za obvladovanje epidemije, so sporočili z Ministrstva za finance. 

Konsolidirani bruto dolg države je na koncu drugega letošnjega četrtletja znašal 80 odstotkov BDP.

Primanjkljaj in dolg države sta povezana predvsem z ukrepi države za omilitev posledic epidemije covid-19. Vlada je letos prek državnega proračuna intenzivno financirala ukrepe za obvladovanje epidemije, kljub temu pa je v obdobju zaostrenih epidemioloških razmer Slovenija svojo zadolženost v razmerju do BDP povečala za manj od povprečja držav evroobmočja in Evropske unije.

dolg slovenija eurostat Foto: EUROSTAT

"Pomembno je tudi bistveno znižanje obresti dolga. Obrestni izdatki za servisiranje dolga državnega proračuna so v letu 2020 znašali 1,7 odstotka BDP, kar je za več kot 300 milijonov evrov nižje v primerjavi z letom 2014, ko so ti znašali 2,9 odstotka BDP," so še navedli pri finančnem ministrstvu.

Napovedi kažejo gospodarsko rast

Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj v jesenski napovedi za letos predvideva gospodarsko rast v višini 6,1 odstotka. Hkrati se bo po tej napovedi krepilo tudi zaposlovanje – v letu 2022 za 1,5 odstotka, v 2023 pa za 1,2 odstotka.

Andrej Šircelj Novice Šircelj: Dolg in primanjkljaj države se bosta zmanjševala #video Gospodarska rast Posel danes Umar krepko dvignil napoved letošnje gospodarske rasti Rast. BDP. Posel danes Slovenija v drugem četrtletju z izjemno gospodarsko rastjo Gospodarska rast Posel danes Evropska komisija občutno izboljšala napoved rasti slovenskega gospodarstva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin