Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

doktorat

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 14.05

8 let

Doktorat o spominu vode obtičal v pravniških mlinih med univerzo in biotehniško fakulteto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štiri mesece po uspešnem zagovoru doktorata Nade Verdel, ki je raziskovala spominske lastnosti vode, še nič ne kaže, da bo doktorski naziv tudi kmalu podeljen.

Doktorat o vodi, ki se dotika homeopatije in je v naravoslovni znanstveni srenji povzročil velik pretres, pa je obtičal v pravniških mlinih med univerzo in biotehniško fakulteto, v Dnevniku piše Uroš Škerl Kramberger.

Verdelova v drugo doktorat zagovarjala kar na univerzi "Upam, da bo Verdelova promovirana čim prej," je včeraj dejal rektor ljubljanske univerze, profesor Ivan Svetlik. "Če le ne bo naša pravna služba v postopku našla kakšnih napak," je dodal. Senat biotehniške fakultete, kjer je doktorska kandidatka marca 2012 na prvem zagovoru padla, je namreč maja letos na rektorat univerze naslovil prošnjo za "pojasnila razlogov in pravno podlago za postopek ponovnega zagovora". Pravna služba, pravi Svetlik, zdaj to zadevo preučuje in pripravlja odgovor.

Zaplet je nastal, ker je namesto na matični fakulteti Verdelova v drugo doktorat zagovarjala kar na univerzi. To ji je univerza omogočila še pod vodstvom prejšnjega rektorja Radovana Stanislava Pejovnika. Kot kaže zapisnik seje senata univerze iz novembra 2012, je Pejovnik tedaj pregledal univerzitetna pravila in ugotovil, da takšen primer – da je kandidat pripuščen na zagovor, vendar ga potem ne opravi – ni predviden.

Pejovnik: "Postopek v dvomu ne sme biti v škodo kandidata" Kaj potemtakem storiti s kandidatom, če je zagovor negativen, so se spraševali v rektoratu. "Postopek v dvomu ne sme biti v škodo kandidata," je argumentiral Pejovnik in senatu biotehniške fakultete (BF) predlagal, da o zadevi glasuje ponovno. Vendar je senat BF predlog zavrnil. "Na univerzi je vse potekalo po pravilih, težava pa je nastala na biotehniški fakulteti, kjer so kandidatki sprva sploh omogočili, da je prišla do zagovora," je zatrdil Pejovnik. Prepričan je, da bi morali na fakulteti – če bi menili, da tema ali izdelava doktorata nista primerni – postopke pravočasno zaustaviti.

Ker pa so zagovor dovolili, je to pomenilo, da kandidatka lahko doktorira, je prepričan Pejovnik, zato so potem na univerzi Verdelovi omogočili drugi zagovor ter njen doktorat potrdili, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte