Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poslanci Alenka Bratušek Jani Möderndorfer Bojan Dobovšek Milan Brglez Peter Vilfan

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 15.07

8 let

Dobovšek in Bratuškova se bosta lahko združila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek ter poslanki ZaAB Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček se lahko povežejo v poslansko skupino nepovezanih poslancev, je odločil predsednik DZ Milan Brglez.

Večina poslanskih skupin je sicer že pojasnila, da kljub vprašanju skladnosti s parlamentarnim poslovnikom ustanovitvi poslanske skupine ne nasprotuje. A je bila končna odločitev v rokah predsednika DZ, ki je prejšnji teden priznal, da odločitev ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled.

Dvomi zaradi poslovnika Ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev je bila glede na določila poslovnika DZ vprašljiva zaradi članstva Bratuškove in Bon Klanjščkove v stranki ZaAB. Poslovnik namreč določa, da lahko takšno poslansko skupino sestavljajo poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki.

Ustanovitev nove poslanske skupine je sledila razpadu poslanske skupine ZaAB, ki jo je najprej zapustil Peter Vilfan, ki se je "preselil" v DeSUS, pred dnevi pa še Jani Möderndorfer. Poslanska skupina mora imeti po poslovniku najmanj tri člane.

Poslansko skupino nepovezanih poslancev bo vodil Dobovšek, Bratuškova pa bo njegova namestnica.

Ustava je nad parlamentarnim poslovnikom Svojo odločitev je predsednik DZ med drugim utemeljil z oceno, da je pogoje za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev kljub različnim dosedanjim rešitvam, ki izhajajo iz parlamentarne prakse in jih določa tretji odstavek 31. člena poslovnika, treba razumeti restriktivno in hkrati v skladu z ustavnopravnim redom. Brglez meni, da je poslovniška ureditev nedorečena, ob odločitvi pa je upošteval eno od najpomembnejših določil ustave, po kateri ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Znotraj tega okvira "mora biti uveljavljanje predstavniškega in svobodnega mandata poslanca tudi v poslovniških določbah oziroma njihovi razlagi izvedeno tako, da vsem poslancem zagotovi tako vsebinsko kot tudi pravno-formalno enake pogoje za delovanje", je navedel predsednik. Kaj je poslanec brez poslanske skupine? Članstvo poslancev v poslanski skupini ima pomembne posledice za njihovo delovanje, saj lahko le tako soodločajo na kolegiju predsednika, so člani delovnih teles in imajo boljše pogoje za delo. Brglez je še ugotovil, da sta Bratuškova in Bon Klanjščkova članici parlamentarne stranke, ki "zaradi razlogov, ki so neodvisni od njune volje, ne more imeti svoje poslanske skupine zaradi neizpolnjevanja poslovniško določenega pogoja najmanj treh članov".

Ne spreglejte