Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

najbogatejši

Sreda, 5. 11. 2014, 11.25

8 let

Deset dejstev o letošnjih najbogatejših Slovencih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sto najbogatejših Slovencev je v primerjavi z lani povečalo svoje premoženje za dobro tretjino, na rekordnih 4,4 milijarde evrov. Mirko Tuš je v šestih letih izgubil pol milijarde evrov.

Na najnovejši lestvici najbogatejših Slovencev je v primerjavi z lani kar nekaj sprememb, vse pa se bolj ali manj vrti okoli Outfita 7. Poglejmo nekaj podatkov z letošnje lestvice.

1. Zamenjava na prvem mestu Po treh letih se je s prvega mesta poslovil Sandi Češko iz Studia Moderna, najbogatejša Slovenca letos sta Iza in Samo Login. Med prvih deset sta le dve novi imeni, obe iz podjetja najbogatejših zakoncev Outfit 7, Marko Pistotnik in Simon Rade.

2. Rekordno premoženje, rekordna izguba Iza in Samo Login sta letos s 617 milijoni evrov presegla rekordno premoženje Mirka Tuša. Tuš, čigar vrednost premoženja so pri reviji Manager leta 2008 ocenili na 550 milijonov evrov, je s 50 milijoni premoženja tokrat pristal na 15. mestu, kar pomeni, da je v šestih letih izgubil dobre pol milijarde.

3. Od leta 2007 se je premoženje najbogatejših skoraj podvojilo Najbogatejših sto Slovencev je letos skoraj dvakrat bogatejših kot leta 2007 (2,3 milijarde evrov), imajo 400 milijonov več kot najbogatejši leta 2008, ko so za malenkost presegli štiri milijarde evrov.

4. Prvih deset najbogatejših je svoje premoženje povečalo za 41 odstotkov Prvih deset najbogatejših Slovencev je v primerjavi z lani bogatejših za 41 odstotkov. Lani je imelo najbogatejših deset pod palcem nekaj manj kot 1,6 milijarde evrov, letošnjih deset multimilijonarjev pa dobrih 2,2 milijarde evrov.

5. Največje povečanje premoženja Tudi po kriteriju največjega povečanja premoženja sta na prvem mestu Iza in Samo Login. V letu dni se je njuno premoženje povečalo za 320 odstotkov, za prav toliko odstotkov se je povečalo tudi premoženje preostalih lastnikov Outfita 7. To so Mark Pistotnik (7.), Simon Rade (8.), Rok in Nina Zorko (12.), Matej Romih in Tadej Miklič (oba na 18. mestu).

6. Največji padec premoženja Največ premoženja je v primerjavi z lani izgubila družina Šmarčan, in sicer 31 odstotkov, z 19,2 na 13,3 milijona evrov. Premoženje prvega moža Tuša Holdinga Mirka Tuša se je skrčilo za 28 odstotkov, na 53 milijonov evrov. Za četrtino je padlo premoženje Janka Turnška (z 19 na 14 milijonov).

7. Novi na lestvici Na letošnji lestvici najbogatejših sto je novih 21 imen, na najvišjem 18. mestu sta že prej omenjena "outfitovca" Matej Romih in Tadej Miklič, ki imata pod palcem nekaj pod 50 milijonov evrov. Družina Mikek, ki ima v lasti podjetje Cetra, je na 26. mestu s slabimi 32 milijoni evrov.

8. Največji padec po lestvici Kar 55 mest je izgubila družina Šmarčan, saj je bila še lani na 40. mestu, letos pa je 95. Janko Turnšek (Elektro Turnšek) je izgubil 46 mest, več kot 30 mest pa sta izgubili tudi družina Svetlik (Hidria) in družina Zagožen, ki se ukvarja s proizvodnjo materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo.

9. Rekordno število IT-podjetnikov Na lestvici stotih najbogatejših je letos deset odstotkov ljudi, ki so obogateli z novo generacijo IT-podjetij. "Outfitovci" (Iza in Samo Login, Marko Pistotnik, Simon Rade, Rok in Nina Zorko, Matej Romih, Tadej Miklič, Marko Štamcar), Miha Mikek z družino in Jure Knez iz podjetja Dewesoft.

10. Z bitcoinom na 43. mesto Na letošnji lestvici prvič najdemo tudi mladeniča z Gorenjske Nejca Kodriča in Damijana Merljaka, ki sta obogatela s posredništvom virtualnega denarja bitcoin. Vsak naj bi imel po ocenah 30 milijonov evrov.

Ne spreglejte