Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
19.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Luka Koper

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 19.05

6 let, 4 mesece

Delo v Luki Koper spet nemoteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Luka Koper dvigalo | Foto Luka Koper

Foto: Luka Koper

Od trenutka dogovora med upravo Luke Koper in sindikatom žerjavistov kontejnerski terminal, kjer so se najbolj čutile posledice upočasnjenega dela žerjavistov, deluje nemoteno, so za STA pojasnili v Luki. Ob tem pričakujejo, da bodo do konca tedna vzpostavili normalne okvire v vseh delih pretovora kontejnerjev.

Po njihovih navedbah so razmere v koprskem pristanišču prejšnji teden namreč vplivale predvsem na delovne procese na kontejnerskem terminalu, medtem ko je delo na ostalih terminalih potekalo kot običajno.

Pri tem so se zaradi nekoliko upočasnjenega pretovarjanja kontejnerjev spopadali s težavami predvsem na ladijski strani, kjer je bil manjši zamik privezov in odvezov ladij, a bodo te težave odpravili v roku nekaj dni.

Obenem se je znižana produktivnost negativno odrazila tudi na kopenski strani, predvsem na železniškem delu, kjer so v neposrednem dogovoru s strankami prioritetno reševali najbolj nujne pošiljke, so še dodali v Luki.

Uprava sklenila sporazum

Uprava Luke je v noči na soboto z žerjavisti sklenila sporazum o umiritvi razmer v koprskem pristanišču, ki vključuje na eni strani umik civilne tožbe proti sindikalistu Mladenu Jovičiću ter z vključitvijo žerjavistov in sveta delavcev uskladitev tehnoloških postopkov in elaboratov o varnosti pri delu, povezane z delovnimi procesi pri višinskih manipulacijah, na drugi strani pa so žerjavisti napovedali, da se bo delo na deloviščih nemudoma normaliziralo.

Žerjavisti so se za upočasnitev dela odločili, potem ko je luška uprava začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. Čeprav se je vodstvo družbe nato namesto tega odločilo za sodno izpodbijanje zadnje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi, to ni pomirilo žerjavistov, ki so zaradi po njihovem enostranskih potez uprave zoper sindikat in preostale zaposlene preklicali socialni mir.

Upočasnjeno delo žerjavistov je v pristanišču sprožilo zamude, preglavice pa povzročilo tudi Slovenskih železnicam.

Ne spreglejte