SiolNET. Novice Slovenija
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danilo Türk si deli četrto mesto, ponovno zmagal Portugalec

1,88

termometer

Danilo Türk ZN
Foto: Reuters

Nekdanji predsednik države in slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja Združenih narodov Danilo Türk je v petem krogu neformalnih glasovanj v Varnostnem svetu ZN zasedel četrto mesto. Največ podpore je ponovno dobil Portugalec Antonio Guterres.

Türk se je s šestega mesta po četrtem krogu zdaj uvrstil na četrto mesto, skupaj z Argentinko Susano Malcorro. A pravzaprav se je tokrat odrezal slabše kot v četrtem krogu, saj se mu je en vzdržani glas spremenil v negativnega.

Ob sedmih glasovih za je namesto šestih dobil skupaj sedem glasov proti, namesto dveh nevtralnih pa enega. Vendar so se drugi kandidati, z izjemo Guterresa, ki je ohranil rezultat iz četrtega kroga, odrezali še slabše.

Pomembno oktobrsko glasovanje

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je po glasovanju napovedal, da bo naslednji krog glasovanj v Varnostnem svetu že 5. in ne 6. oktobra, kot je bilo načrtovano do zdaj. To glasovanje bo potekalo z barvnimi glasovnicami. Na podlagi tega bo jasna ključna volja petih stalnih članic VS ZN, ki bo predvidoma oktobra izbral kandidata in ime poslal v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.


Kakšne možnosti ima Danilo Türk, da postane vpliven svetovni politik?

Morda vas zanima tudi:

iPhone 7 Plus: Ima vse, da postane številka ena #prvivtis #video

Nadzor nad otroki: zakaj ne maram e-redovalnice? #kolumna


Na vseh dozdajšnjih glasovanjih se je najbolje odrezal Portugalec Antonio Guterres. Na vseh dozdajšnjih glasovanjih se je najbolje odrezal Portugalec Antonio Guterres. Foto: Reuters

Srb Vuk Jeremič drugi

Guterres je v petem krogu dobil 12 izrazov podpore kandidaturi, dve državi sta mu jo odsvetovali, ena se je vzdržala. Na drugo mesto se je uvrstil Srb Vuk Jeremić z osmimi glasovi podpore, šestimi proti in enim vzdržanim.

Pri vrhu je ostal slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak (8-6-1), ki ga je Jeremić zrinil na tretje mesto. Oba sta dobila manj podpore kot v četrtem krogu, ko je Lajčak dosegel rezultat 10-4-1, Jeremić pa 9-4-2.

Na vseh dozdajšnjih neformalnih glasovanjih, kjer članice Varnostnega sveta pri imenih kandidatov napišejo, ali kandidaturo spodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja, se je najbolje odrezal Guterres. To je sicer v nasprotju s pobudo, da je na vrsti nekdo iz skupine Vzhodna Evropa, oziroma pobudo, da je čas za žensko.

Rusija kot stalna članica s pravico do veta sicer vztraja, da mora biti novi generalni sekretar nekdo iz vzhodne skupine sistema ZN.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin