SiolNET. Novice Slovenija
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronamaturantje kljub šolanju na domu uspešni #video

1,74

termometer

Matura
Foto: STA

Dijaki in vsi preostali, ki so splošno in poklicno maturo opravljali v spomladanskem roku, so se danes seznanili z doseženim uspehom. Splošno maturo je uspešno opravilo 93,92 odstotka dijakov četrtih letnikov, ki so jo opravljali prvič, poklicno pa 92,59 odstotka tistih, ki so jo opravljali prvič. Ocene letošnje mature so, kljub epidemiji koronavirusa, primerljive z lanskimi, so se pa letos kriteriji za ocene pri matematiki in slovenščini nekoliko spremenili, pri materinščini so kandidati dosegli še posebej dobre rezultate. 

Lučka Rakovec plezanje Sportal Maturantka s plezalnim pedigrejem brez maturantskega plesa in izleta

Kot je na začetku dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, so letos maturantje več kot uspešno končali svoje obveznosti. Ob tem je Kustečeva izkoristila priložnost in čestitala vsem dijakom in dijakinjam, ki so končali svoje sekundarno izobraževanje, ter se zahvalila vsem pristojnim, ki so omogočili, da je letos matura, kljub epidemiji novega koronavirusa, potekala. "Pot k iskanju novega znanja je vedno pot v neznano, vendar če se na to pot odpravite odločno, srčno, pogumno in delavno naravnano, potem je to vedno pot, ki se srečno konča in vas dela večje in močnejše ljudi za življenje," je povedala ministrica.

Izjava ministrice Simone Kustec.


280 zlatih maturantov in 11 diamantnih

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je povedala, da se je državna komisija z rezultati mature seznanila že v preteklem tednu. Kot je dejala, je letošnja izvedba mature potekala skladno z maturitetnimi pravili ob upoštevanju potrjenih prilagoditev, ki so bile potrebne zaradi posebnosti ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa.

Od 5.560 kandidatov, ki so končali zadnji letnik gimnazije in splošno maturo opravljali prvič, je izpite uspešno opravilo 5.222 kandidatov oziroma 93,92 odstotka maturantov in maturantk, kar je sicer nekoliko manj kot lani, ko je bila uspešnost 95,18-odstotna. 

Kljub temu je bilo več zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli 30 ali več točk in tako prejmejo spričevalo s pohvalo. Teh je bilo 280, medtem ko jih je bilo lani 236. Izmed 280 zlatih maturantov je 184 deklet in 96 fantov. Zlati maturantje prihajajo s 43 gimnazij iz vse Slovenije. Najboljših maturantov, torej tistih, ki so dosegli vse mogoče točke, pa je bilo letos 11, trije več kot lani. Izmed 11 diamantih maturantov je sedem deklet in štirje fantje. Od 79 kandidatov, ki so maturo opravljali po maturitetnem tečaju, jih je bilo uspešnih 62 odstotkov, od 131, ki so jo opravljali ponovno, pa okoli četrtina.

matura Foto: STA

Še posebej dobre rezultate so letošnji maturantje dosegli pri slovenščini. Kot je dejala Tavčar Kranjčeva, so se letos pojavili dvomi o ustreznosti izbranega dela za pisanje eseja. Čeprav so nekateri maturantje menili, da je Ivan Cankar težak za razumevanje in da je oddaljen od današnje generacije, so rezultati mature pokazali ravno nasprotno. "Izkazalo se je, da je bila izbira dobra. Če vzamemo v zakup, da so kandidati pisali dve poli na isti dan, rezultati kažejo, da to ni v ničemer vplivalo na slabši rezultat, ampak ravno nasprotno," je poudarila. 

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc


Med 8.204 kandidati, ki so tokrat prvič opravljali poklicno maturo, je bilo 92,59 odstotka takšnih, ki so uspešno opravili izpite. Rezultat je za odtenek slabši kot lani, ko je poklicno maturo uspešno opravilo 93,08 odstotka dijakov. Letos je bilo zlatih maturantov na poklicni maturi 388, lani pa 345. Najvišje mogoče število točk je doseglo 112 kandidatov, šest več kot lani. 

Predsednik Državne komisije za poklicno maturo Boris Duler je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bila izvedba mature kljub izrednim razmeram pomembna, saj dijaki ob koncu srednješolskega izobraževanja pridobijo tudi poklic. "Vztrajali smo zato, ker vsi, ki z maturo zaključijo poklicno izobraževanje, pridobijo kvalifikacije za opravljanje svojega poklica ter na drugi strani možnost, da nadaljujejo svoje šolanje na terciarni ravni," je poudaril Duler. 

Kandidati na poklicni maturi so lahko opravljali tudi izpite iz posameznega predmeta splošne mature, ki so pogoj za vpis v univerzitetne študijske programe. Med 1.657 kandidati, ki so opravljali izpite iz 25 predmetov, jih je bilo uspešnih 79 odstotkov, piše STA.

Predsednik Državne komisije za poklicno maturo Boris Duler


Letošnja matura ena najuspešnejših

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, ki tudi sam meni, da je bila odločitev za izpeljavo mature pravilna, je v nadaljevanju predstavil še statistično sliko. Kot je pojasnil, so dosežene ocene na maturi primerljive s preteklimi leti, tako da bodo dijaki ob vpisu v nadaljnje izobraževanje konkurirali drugim generacijam. 

Ob tem je še poudaril, da čeprav je bilo letos na maturo prijavljenih več kandidatov in je tudi delež negativnih večji, je letošnja matura ena najuspešnejših do zdaj. Zupanc je med drugim še pojasnil, da so se kriteriji za ocene pri matematiki spustili, pri slovenščini pa zvišali. 

matura Foto: STA

Za konec je Zupanc predstavil še rezultate mednarodne mature. To je opravljalo 63 maturantov, od tega 26 tujcev. Letos so dosegli boljši uspeh, 42 kandidatov pa je prejelo 40 točk. Največ točk, 45, je dosegla dijakinja iz Ljubljane, najboljše povprečje pa so imeli v Kranju. Kot je še dejala Tavčar Kranjčeva, državna komisija kršitev izpitnih tajnosti letos ni zasledila, zato so rezultati po njenih besedah verodostojni. 

Na spomladanski izpitni rok splošne mature se je prijavilo 6.078 dijakov (lani 6.343) s 84 šol, ki so maturo opravljali iz 35 različnih predmetov. Zaradi epidemije novega koronavirusa je letos splošna in poklicna matura potekala malo drugače. Začela se je konec maja s pisnim izpitom iz angleščine in nadaljevala z esejem iz materinščine, ki bi ga morali po prvotnem načrtu pisati 5. maja. Do sredine junija so potekali pisni izpiti iz preostalih predmetov, v drugi polovici junija pa ustni izpiti, piše STA.

matura Novice Četrtošolci in petošolci znova v šolskih klopeh. Maturantje pred preizkušnjo.

Do četrtka mogoč ugovor na izračun ocene

Z uspehom na splošni maturi so dijake seznanili danes. Od 7. ure lahko pogledajo svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu. Letos so zaradi epidemije prvič pospešili vzpostavitev elektronskega vpogleda v izpitne pole, tako da maturantom na vpogled ni treba več v Ljubljano. Vpogled v pole je mogoč do srede (15. julija), do četrtka pa bo mogoče ugovarjati na izračun ocene.

Kandidat s poklicno maturo lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na univerzi oziroma na fakulteti, ki mu je to možnost omogočila v razpisnih pogojih, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Za dodatni maturitetni izpit se je prijavilo 1.989 kandidatov (lani 1.860), največ jih bo opravljalo izpit iz angleščine, matematike, kemije in psihologije, še navaja STA.

Jimmy Kimmel Planet TV Priljubljeni voditelj zaradi slabe samopodobe ni šel na maturantski ples #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin