SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes v Danes: hiši v Ilirski Bistrici grozijo štirje plazovi

4

termometer

V informativni oddaji Danes med drugim o posledicah poplav, ki so prizadele del Slovenije, o tragediji v Halozah in o prostovoljcih, ki so v poškodovanih gozdovih sadili nova drevesa.

Z novimi padavinami se stopnjuje še nevarnost proženja zemeljskih plazov. Kar štirje grozijo družinski hiši v Ilirski Bistrici. Obstaja namreč nevarnost, da plazovi zasujejo hudourniški potok Kozlek in vodo razlijejo po bližnji kmetiji družine Oblak. Ogrožen je tudi hlev s 110 glavami živine. Cerkničanom je danes na pomoč priskočilo 45 prostovoljcev z Gorenjskega. Zjutraj so jim pripeljali poldrugo tono hrane in nekaj razvlažilnikov, ki so jih na Jesenicah zbrali med tednom. Domačinom so pomagali tudi pri pometanju blata in odnašanju poplavljenega pohištva. Samo za kratek čas je odleglo krajanom od sveta odrezanih Koritnic v Ilirski Bistrici. Montažni most, ki so ga odprli danes, je namreč že neprevozen. Povezava s sosednjo vasjo Bač pa spet pretrgana. Gradbeni delavci zdaj utrjujejo zemljo, da bi domačinom zagotovili vsaj minimalno povezavo s svetom.

V Halozah so policisti sinoči po vstopu v eno od hiš na Kočicah našli ustreljena 37-letno žensko in 61-letnega moškega. Prve ugotovitve kažejo na to, da gre za umor in samomor. Tragedijo naj bi povzročilo ljubosumje.

Naravne ujme naši državi letos res ne prizanašajo. Uničeni gozdovi si brez človeške pomoči ne bodo opomogli, zato so stvari vzeli v svoje roke taborniki in drugi prostovoljci, ki so na prizadetih območjih v okviru vseslovenske akcije danes posadili več kot 28 tisoč sadik dreves.

Zgodovinski podvig raziskovalne sonde Philae je končan. Ponoči je na Zemljo poslala še zadnji paket podatkov, potem pa so ji zaloge električne energije dokončno pošle. Verjetnost, da bi se Philae, ki je zdaj v stanju hibernacije, še prebudil, je izjemno majhna.

V Debati Danes bo Mirko Mayer sredi razgretih pogajanj soočil sindikate in politiko. V studio prihaja tudi minister Boris Koprivnikar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin