SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes praznujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

0,32

termometer

Slovenska zastava
Foto: Bor Slana

Danes je državni praznik, dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ko se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici.

Osrednja slovesnost je bila v nedeljo v Murski Soboti, danes ob 11. in 12. uri pa bo predsednik republike Borut Pahor nagovoril obiskovalce na dnevu odprtih vrat v predsedniški palači. Pred njo bo v čast praznika med 9. in 21. uro bo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, piše STA.

Na Prekmurskem trgu v Ljubljani, ki so ga v spomin na dogodke v Prekmurju pred 100 leti prenovljenega odprli lani, bodo ob 18. uri na odkrili spomenik, posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Avtor spomenika je akademski kipar Zoran Srdić Janežič.

Več kot 20 tisoč ljudi podprlo priključitev Prekmurja matični domovini

Jugoslovanska vojska je oblast v Prekmurju prevzela 12. avgusta leta 1919, potem ko so velesile po koncu prve svetovne vojne na pariški mirovni konferenci soglašale, da ta del ozemlja pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

17. avgusta je vojaška oblast upravo nad Prekmurjem prepustila civilni oblasti na zborovanju v Beltincih, na katerem se je zbralo več kot 20.000 ljudi in podprlo priključitev Prekmurja matični domovini, poroča STA.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin