Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
8.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Kemis požar Vrhnika gasilci

Torek, 16. 5. 2017, 8.47

6 let, 7 mesecev

V potoku pri Kemisu pomrlo vse, kar je bilo v njem živega #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

vrhnika

Medtem ko pristojni zagotavljajo, da včerajšnji požar v vrhniški tovarni Kemis okolja ne ogroža, predsednik ribiške družine opozarja, da je v bližnjem potoku pomrlo vse, kar je bilo v njem živega. Civilna zaščita sicer krajanom preventivno odsvetuje dolgotrajnejše aktivnosti na prostem.

Vzrok požara v Kemisu še ni znan, kriminalisti so še vedno na terenu. Po doslej znanih podatkih je zagorelo v delu, kjer se zbirajo odpadki. Pristojne službe so s postavitvijo zajezitve v okolici tovarne Kemis sicer preprečile večje iztekanje onesnaženja v Ljubljanico, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrhnika.

Preventivne ukrepe omilili

Pristojni, ki so predstavili potek odstranjevanja posledic požara, so  pojasnili, da prebivalci doslej niso prijavili težav zaradi požara, zato jih tudi v prihodnje ne pričakujejo. Tako so preventivne ukrepe nekoliko zmanjšali.

Zjutraj so že začeli z meritvami vpliva požara na okolje, prve pomembnejše rezultate pa bi lahko imeli že konec tedna. Vendarle so prve meritve pokazale povečanje delcev PM10 v zraku in koncentracij živega srebra. 

Izmerjene koncentracije delcev PM10 so dosegle 200 mikrogramov na kubični meter, medtem ko mejna dnevna vrednost znaša 50 mikrogramov na kubični meter. To je približno dvakrat več kot na zimski dan v Ljubljani.

Bolniki s kroničnimi boleznimi dihal imajo ob povišanih vrednost delcev PM10 težji potek bolezni in več simptomov, zato naj se izogibajo dejavnostim na prostem v bližini pogorišča Kemisa, svetuje Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

O onesnaženju potoka različne interpretacije

Onesnaženje je prizadelo tudi potok Tojnica, ki teče mimo tovarne in se izliva v Ljubljanico. A kot je pojasnil Rodič, je onesnaženje intenzivnejše v okolici podjetja, nato pa se v toku struge zmanjšuje v pritoku do reke Ljubljanice. To kaže, da so s pregradami uspešno preprečili izlitje nevarnih snovi v Ljubljanico, je izpostavil.

V nasprotju s podatki tamkajšnje ribiške družine, kjer zatrjujejo, da je v potoku na 1,5-kilometrskem odseku od Kemisa do Ljubljanice pomrlo vse, pa so po Rodičevih besedah našli tri mrtve ribe, delavci podjetja pa še dve mrtvi ribi. "Govorimo o majhnem številu poginulih rib, pa še te v neposredni bližini podjetja," je dejal.

Kakšna je škoda, pa je po besedah predsednika ribiške družine Vladimirja Mikeca nemogoče oceniti, saj so ribe sproti odnašali delavci Kemisa. Pomrle ribe bi sicer po njegovih besedah ribiški družini služile kot osnova za vložitev zahtevka za odškodnino, kar pa bo zdaj skorajda nemogoče narediti. "V rokah imamo le kakšnih 10 rib, vse ostalo so sproti odnesli," je dejal.

Poleg rib, v potoku so bile ščuke, krapi, in veliko drugih vrst rib, ki so na rdečem seznamu EU, so pomrli tudi polži, črvi "in vse, kar je bilo v njem živega", je dejal.

Potok so gasilci sicer zajezili s pregradami in pivniki, "vendar to ustavi le tisto, kar je nad vodo, ne pa tudi tistega, kar je v njej raztopljeno". Na pogorišču danes ostaja gasilska straža. | Foto: STA , Na pogorišču danes ostaja gasilska straža. Foto: STA ,

Pri gašenju požara je sodelovalo 256 gasilcev okoliških gasilskih društev ter gasilci z območja Ljubljane in Kranja. Po do zdaj razpoložljivih podatkih sta zaradi vdihovanja dima zdravniško pomoč poiskala dva gasilca. Porabili so 950 kubičnih metrov vode, 500 litrov penila in 70 litrov sredstev za dekontaminacijo.

Na pogorišču še vedno vztraja požarna straža, ki bo tam, vse dokler bo obstajala možnost, da požar znova izbruhne, torej še vsaj čez noč, je pojasnil Rodič.

Razsežnosti požara v tovarni Kemis še ugotavljajo. | Foto: STA , Razsežnosti požara v tovarni Kemis še ugotavljajo. Foto: STA ,

Na terenu je tudi državna enota Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS).

"Dokler tega ne izmerim, ne morem reči nič točnega. Zagotovo to ni nedolžna stvar. Noben dim, noben požar ni nedolžna stvar. Če gorijo nevarne snovi, pa je lahko to še toliko bolj nevarno. Koliko je to nevarno za okolje ali zdravje ljudi, je pa stvar meritev," je za Siol.net dejala Irena Grgič, strokovnjakinja za kakovost zraka na Kemijskem inštitutu.

Inšpekcija za okolje in naravo bo v naslednjih dneh opravila izredni inšpekcijski pregled nesreče. Inšpektorat bo preverili tudi, ali z odpadki, ki so nastali pri požaru, in pri sanaciji stanja ravnajo skladno s predpisi.

Direktor Kemisa še noče govoriti o škodi

Direktor Kemisa Emil Nanut je pojasnil, da je zagorelo v delu tovarne, kjer skladiščijo trdne odpadke, kot so embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, razpršila, laki in barve. O oceni škode ni hotel govoriti, je pa zagotovil, da bo Kemis, potem ko bodo po kriminalistični preiskavi ugotovili, kaj je treba obnoviti, naprej deloval normalno. Podjetje Kemis, ki deluje že 30 let, danes zaposluje 43 ljudi.

Oglejte si novinarsko konferenco gasilcev po požaru v tovarni.

Šole in vrtci bodo danes delovali nemoteno, a z omejenimi aktivnostmi na zunanjih površinah. Voda je pitna, prekuhavanje je priporočljivo za podtalnice in vodnjake, vrtnine pa je treba pred uporabo oprati, piše portal mojaobcina.si.

Zaradi nevarnosti širjenja požara in dima so evakuirali enajst oseb iz stanovanjskih hiš ob neposredni bližini podjetja. Požar so gasilci pogasili okoli polnoči. Delo je koordiniral štab Civilne zaščite Vrhnika.

Policisti in gasilci danes na kraju še vedno opravljajo naloge zavarovanja kraja požara. Ko bodo vzpostavljeni ustrezni pogoji, bodo ogled začeli tudi kriminalisti Policijske uprave Ljubljana.

Kemis se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem in posredovanjem različnih vrst odpadkov, v podjetju pa je zaposlenih 43 ljudi. V skladišču so imeli okoli 1.500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila. Na srečo je zagorelo v prostoru podjetja z manj vnetljivimi odpadki, je sporočila policija.

V spodnjih posnetkih Planet TV si oglejte več o nočnem dogajanju v tovarni.

 

 

Ne spreglejte