Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2017,
10.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

4

Natisni članek

dan spomina na mrtve praznik Slovenija 1. november

Sreda, 1. 11. 2017, 10.06

6 let, 5 mesecev

Brglez: Naša minljivost terja od nas, da k sočloveku pristopimo spoštljivo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

4

Prvi november | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ob dnevu spomina na mrtve je državni vrh položil vence k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. Polaganje vencev so pospremile salve iz pušk častne čete Slovenske vojske ter zvok vojaških trobil.

Predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DS Mitja Bervar ter načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank so se danes udeležili komemoracij in položili vence ob različna obeležja in spomenike po državi.

Video: Planet TV

Osrednja komemoracija je tokrat prvič potekala ob novem spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu.

Predsednik republike Borut Pahor pri spomeniku žrtvam vseh vojn. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor pri spomeniku žrtvam vseh vojn. Foto: STA ,

Celoten državni vrh se je za tem preselil na ljubljanske Žale, kjer so položili vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo, spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, lipi sprave in kostnici žrtev iz prve svetovne vojne.

Popoldne je Pahor položil venca še k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu pri Ljubljani in grobnici na Teharjah. Polaganja vencev na Sv. Urhu se bodo udeležili tudi Bervar, poslanec SMC Jani Möderndorfer in poslanka Levice Violeta Tomić.

Brglez: Današnji praznik je tudi dan opomina

Že dopoldne je bil Brglez govornik na komemoraciji pri spomeniku padlim borcem na Prevojah v Zgornjem Tuhinju. Predsednik državnega zbora je v svojem nagovoru ob današnjem prazniku opomnil, da je današnji praznik tudi dan opomina.

"Tako nas prireditve ter srečanja na ta dan opominjajo, da smo na tem svetu le popotniki in moramo zato, dokler le lahko, delati dobro drug drugemu, predvsem pa biti sočloveku v oporo - v dobrih in slabih časih," je poudaril.

"Naša minljivost terja od nas tudi, da do sočloveka stopamo spoštljivo," je na Prevojah poudaril Milan Brglez. | Foto: Ana Kovač "Naša minljivost terja od nas tudi, da do sočloveka stopamo spoštljivo," je na Prevojah poudaril Milan Brglez. Foto: Ana Kovač

"Naša minljivost terja od nas tudi, da do sočloveka stopamo spoštljivo in v dialogu, četudi se morda z njim ne strinjamo. Še več, biti človek od nas zahteva, da smo do posameznikov, s katerimi se morda svetovnonazorsko ne strinjamo, še bolj spoštljivi kot do tistih, s katerimi imamo enake poglede. Te namreč že po logiki stvari spoštujemo," je opomnil predsednik državnega zbora.

"Pobiti, ki ležijo v breznih po naši domovini, morajo dobiti svoj grob"

Ob tem je opozoril tudi na to, da bi morali Slovenci "narediti vse, da pobiti, ki še ležijo v breznih po naši domovini, najdejo svoj večni mir in dokončen kraj počitka".

Umrli morajo po besedah Brgleza dobiti svoj grob, kamor bodo lahko svojci položili cvet in svečo v njihov spomin: "To je naša civilizacijska dolžnost, ki nam jo je s svojim zgledom določila že Antigona. Smo ljudje in to so naši mrtvi".

Venec pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani. | Foto: STA , Venec pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: STA ,

Kot je v svojem nagovoru še ugotavljal Brglez, je bila zgodovina do našega naroda "trpka, neusmiljena in marsikdaj tudi sovražna".

"Svoje smo žal dodali sami. Ker pa danes vemo, kaj je prav in kaj narobe, ne smemo dopustiti, da Damoklejev meč povojnih pobojev, ki še visi nad nami, razdvaja našo družbo še naprej," je poudaril.

"Mrtvi morajo najti svoj mir in pokoj, mi, ki še živimo, pa moramo zapreti to boleče poglavje naše zgodovine. Kajti le narod, ki se je sprijaznil z vsemi platmi svoje zgodovine, gre lahko naprej in skupaj gradi svojo prihodnost," je še dodal Brglez v svojem nagovoru ob dnevu spomina na mrtve.

V spomin na mrtve danes po državi potekajo tudi bogoslužja. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo popoldne daroval mašo v cerkvi Vseh svetih na Žalah, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je že dopoldne daroval mašo na pokopališču na Pobrežju, celjski in novomeški škof Stanislav Lipovšek in Andrej Glavan pa v tamkajšnjih stolnicah.

Ne spreglejte