SiolNET. Novice Slovenija
5,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Covid-19 meša štrene tudi v stranki DeSUS

5,05

termometer

kongres stranke DESUS
Foto: Bojan Puhek

Stranka DeSUS naj bi po prvotnih napovedih novega predsednika volila na prihajajočem kongresu 28. novembra. A glede na trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji obstaja tudi možnost, da ga prestavijo. O kongresu bo v prihodnjih dneh razpravljal svet stranke. 

kongres stranke DESUS Karel Erjavec. Novice Za predsednika DeSUS za zdaj tri kandidature

Po septembrskem odstopu Aleksandre Pivec s položaja predsednice stranke upokojencev je pred člani DeSUS naloga, da izvolijo novega predsednika. Kongres bi morali po prvotnih načrtih izvesti 28. novembra, a glede na trenutne epidemiološke razmere v državi ter ob vse ostrejših ukrepih za omejitev in zajezitev širjenja koronavirusa obstaja možnost, da bodo kongres prestavili.

Svet stranke se mora še odločiti

Kot so nam pojasnili v stranki DeSUS, se bo v prihodnjih dneh, najverjetneje na dopisni seji, sestal svet stranke, ki bo razpravljal o prihajajočem kongresu. Kot pravijo, se mora najprej vodstvo stranke pogovoriti o tem, kakšne so optimalne razmere za izvedbo samih volitev. 

Na januarskem kongresu je zmagala Aleksandra Pivec, ki pa je zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi, s položaja predsednice stranke in tudi kot ministrice za kmetijstvo odstopila. Na januarskem kongresu je zmagala Aleksandra Pivec, ki pa je zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi, s položaja predsednice stranke in tudi kot ministrice za kmetijstvo odstopila. Foto: Bojan Puhek "Odločitev o poteku kongresa bo sprejeta na podlagi danih razmer. Naše članstvo je seznanjeno s trenutno epidemiološko sliko v državi, vendar bo v končni fazi svet stranke tisti, ki bo povedal, ali je kongres primerno prestaviti ali ga izvesti na kakšen drug način," so nam dejali. 

Na vprašanje, ali bi lahko izvedbo kongresa prestavili na kasnejši datum, recimo na december ali celo v začetek prihajajočega leta, so nam odgovorili le, da je možnosti več, v tem trenutku pa ostajajo odprte. DeSUS bo do kongresa zastopal minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je odločil, da za predsednika ne bo kandidiral.

Karl Erjavec Novice Jurša: Erjavec je večkrat izrazil bojazen za našo stranko

Kdo so kandidati?

Za položaj predsednika so v stranki prejeli tri kandidature. Med vidnejšimi je vsekakor dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec. Podporo mu je izrazila pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska. Spomnimo, da je položaj predsednika DeSUS Erjavec po 15 letih zapustil po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec na januarskem kongresu.

kongres stranke DESUS Foto: Bojan Puhek Med kandidati je tudi Srečko Felix Krope, ki trenutno deluje kot predsednik pokrajinskega odbora Posavje, pri katerem so mu že izrazili podporo. Kot so zapisali, je deloval tudi kot predavatelj na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in je docent Univerze v Mariboru, deloval pa je tudi v javni upravi. V političnem prostoru je aktiven od upokojitve. Tretji kandidat je Dominik Šteiner, sicer načelnik Upravne enote Murska Sobota.

V preteklih dneh je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša sicer izrazil željo, da bi bili v poslanski skupini enotni pri podpori enemu kandidatu, ni pa jasno, ali se bo to res zgodilo. Tudi Jože Podgoršek, ki naj bi na položaju ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zamenjal Pivčevo, meni, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli bo že to, imel zelo zahtevno nalogo, da "stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave". Nekaj sprememb zagotovo bo, meni Podgoršek. "O tem, ali govorimo tudi o kakršnemkoli posegu na mojo funkcijo, pa je verjetno danes povsem prenagljeno govoriti," je dejal. 

Janez Ujčič Novice DeSUS po odhodu Pivčeve zapustil še Janez Ujčič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin