SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Civilni iniciativi za omejitev prodaje kraških nepremičnin tujcem

2

termometer

Vlada se še ni odzvala na pred dvema tednoma posredovano pobudo civilnih iniciativ Kras in za Primorsko po uveljavitvi zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na obmejnem območju Krasa.

Ker se vlada kljub velikemu odzivu na pobudo o uvedbi zaščitne klavzule na prodajo nepremičnin tujcem ni odzvala, zdaj v civilnih iniciativah za pomoč prosijo poslance in primorske župane. Rok za uveljavitev klavzule se namreč izteče 1. maja, zato je potrebno hitro ukrepanje, poudarjajo. Na Krasu največ nepremičnin kupujejo Italijani Kot je povedal vodja Civilne iniciative Kras Robert Rogič, v državi ni popolnih evidenc o tem, koliko nepremičnin na Krasu in drugje po Sloveniji je že bilo prodanih tujcem. Na Krasu jih največ kupujejo italijanski državljani, saj so naše nepremičnine cenejše od njihovih, poleg tega pa so blizu večjih italijanskih mest ter zato lahko in hitro dostopne. Cene so tako zrasle, da so domačinom nedostopne

"V evidencah so zabeležene le prodaje starejših hiš, medtem ko prodaje gradbenih parcel in novih stanovanjskih objektov v njih ni," je povedal Rogič. Najhuje naj bi bilo v krajih tik ob državni meji; podatki za vas Lokev pri Sežani kažejo, da je od 270 nepremičnin v kraju 80 v rokah tujih državljanov. Poleg tega pa so se cene zazidljivih parcel po kraških vaseh tako zvišale, da niso več dostopne domačinom, je še opozoril Rogič. S 15 evrov pred nekaj leti so namreč narasle na 130 evrov za kvadratni meter.

"Radodarni občinski prostorski načrti" Zato bosta civilni iniciativi pozvali tudi primorske župane, naj omejijo zazidalna območja v svojih občinah, saj tako "radodarni občinski prostorski načrti niso narejeni po potrebah domačih prebivalcev". Rogič je še napovedal, da bodo prihodnji teden na vse primorske župane in občinske svete naslovili prošnjo, da obravnavajo to problematiko in podpišejo deklaracijo, ki bo zahtevala uvedbo zaščitne klavzule.

Peticija za zaščitno klavzulo na trgu nepremičnin Civilni iniciativi napovedujeta še kakšno okroglo mizo po primorskih krajih s to problematiko. Obenem pa pozivata tudi posameznike po celotni državi, da podpišejo peticijo za uveljavitev zaščitne klavzule pri trgu nepremičnin. Najdejo jo na spletu, prav tako pa bodo javno pobirali podpise somišljenikov tudi po večjih slovenskih krajih. Rogič je še dejal, da je peticijo doslej podpisalo okrog 3000 ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin