Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 17.23

8 let

Civilna iniciativa opozorila na zaprte urad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsem, ki bi želeli oddati podpis za referendum o družinskem zakoniku, je bilo to omogočeno, če ne na vseh krajevnih uradih, pa na vseh upravnih enotah, poudarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Predstavniki civilne iniciative so namreč opozorili na nekatere zaprte urade v Kranju, na zaprt urad v Mežici pa je opozoril poslanec SDS Miro Petek. Na Upravni enoti (UE) Kranj tako v zvezi z opozorili v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok, da so bili zaprti nekateri uradi, odgovarjajo, da so že pred desetimi dnevi občane krajevnih uradov Preddvor, Cerklje, Jezersko in Naklo obvestili, da bodo uradi 1. septembra zaradi službenih obveznosti zaprti in da vse storitve lahko opravijo na sedežu UE Kranj.

Oddaja podpor poteka tekoče

Nato so na pobudo poverjenikov civilne iniciative in občanov ob 10.45 uri odprli krajevne urade Cerklje, Preddvor in Jezersko, krajevni urad Naklo pa je zaradi selitve v nove prostore ostal zaprt. Delo oz. oddaja podpor sicer poteka tekoče, dodajajo.

Ob tem pa je na težave s krajevnim uradom v Mežici opozoril poslanec SDS Miro Petek, ki je na začasnega ministra za javno upravo Boruta Pahorja v zvezi s tem naslovil tudi pisno poslansko vprašanje, v katerem med drugim opozarja, da je bil danes krajevni urad v Mežici kljub uradnim uram zaprt.

Načelnica UE Ravne na Koroškem Vlasta Božnik je pojasnila, da krajevni uradi pri njih poslujejo kot način dela in ne kot organizacijska enota. Konkreten primer v Mežicah sicer obžaluje, a jim "kadrovski resursi niso omogočili", da bi tam danes poslovali. Božnikova dodaja, da so približno teden dni prej dali obvestilo o tem na oglasno desko oziroma na sedež UE Ravne na Koroškem, da se vse storitve lahko opravljajo tam.

"Vsakomur je bilo omogočeno oddati podpis" Predstavnica odnosov z javnostjo pri ministrstvu za javno upravo Katja Mihelj Nagode pa je poudarila, da je bilo vsakomur, ki bi želel oddati podpis, to tudi omogočeno, "če ne ravno v krajevnem uradu, pa na upravni enoti, ki so pa vse delale". Če je iz kakršnega koli razloga krajevni urad zaprt, o čemer se načelniki sami odločajo glede na kadrovske zmožnosti in potrebe, pa so občani tudi vnaprej obveščeni, je zapisala.

V Službo za upravne enote niso prejeli nobene pritožbe

Ob tem na ministrstvu za javno upravo dodatno poudarjajo, da so danes delovale vse UE v Sloveniji. O tem, da na sedežu katere od njih volivec podpore ni mogel podati, pa v Službo za upravne enote niso prejeli nobene pritožbe.

Velika večina krajevnih uradov je sicer ustanovljenih kot način dela, pojasnjujejo na ministrstvu. Obseg in razporeditev uradnih ur tako določi načelnik UE glede na krajevne razmere in potrebe strank. Tisti krajevni uradi, ki so notranje organizacijske enote, pa imajo enak razpored poslovnega časa in uradnih ur kot UE.

Kot je pojasnil načelnik UE Novo Mesto Jože Preskar, zbiranje podpisov pri njih poteka normalno in ne beležijo nobene posebne gneče. Tudi načelnik UE Maribor Željko Vogrin je dejal, da pri evidentiranju podpor ne beležijo posebnih težav, stranke pa je zaznati ves čas uradnih ur.

V Sloveniji imamo sicer 58 upravnih enot in 170 krajevnih uradov. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je namreč danes začela zbirati podpise za referendum o novem družinskem zakoniku, ki med drugim istospolnemu partnerju omogoča posvojitev otroka svojega partnerja.

Ne spreglejte