SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerkev bo milijone za nepremičninski davek iskala pri vernikih

1

termometer

Če bo zakon o davku na nepremičnine sprejet v trenutni obliki, bo morala Katoliška cerkev denar za plačevanje davka iskati pri vernikih, je sporočila Komisija Pravičnosti in mir.

Vlada v predlogu zakona o davku na nepremičnine omejuje versko dejavnost verskih skupnosti zgolj na bogoslužje, saj iz zakona izrecno izvzema samo sakralne objekte (cerkve in kapele), obdavčuje pa vse druge pastoralne prostore (veroučne učilnice, pevske sobe, župnijske urade, samostane, katoliške vrtce in šole), opozarjajo v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

Po njihovo gre skupaj za več milijonov evrov letno, ki jih bodo iskali preko vernikov.

"Številne župnije in druge organizacije Katoliške cerkve takšnega davčnega bremena ne bodo zmogle, zato bo uveljavitev omenjenega zakona nujno vodila v omejevanje in ukinjanje njene verske, kulturne, karitativne in dobrodelne dejavnosti," so zapisali.

Ob tem pričakujejo, da bo vlada pri sprejemu omenjenega zakona vnaprej zagotovila čim širše družbeno soglasje, prav tako pa v zakonu še posebej zaščitila socialno šibke družbene skupine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin