SiolNET. Novice Slovenija
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Vojašnica na Trdinovem vrhu za zdaj ostaja v posesti Slovenije #video

1,88

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Premier Miro Cerar je danes na delovno srečanje povabil predsednike republike, državnega zbora in državnega sveta ter ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, da bi jih seznanil z aktivnostmi za implementacijo arbitražne odločbe. Ta se bo začela 30. decembra, je dejal Cerar. Dodal je, da so predsedniki podprli vladne aktivnosti.

Kot je povedal Cerar na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco, je predsednike seznanil s pogovori med nedavnim obiskom v Zagrebu, v katerih je "dosledno vztrajal, da se moramo dogovoriti o implementaciji arbitražne odločbe, od katere Slovenija ne odstopa".

"Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov"

"Seznanil sem jih, da je vlada pripravljena na implementacijo in je sprejela vse potrebne akte ter jih predlagala državnemu zboru, da je pripravil potrebno zakonodajo za implementacijo arbitražne odločbe, ki se začne po 29. decembru," je dodal. Ponovil je stališče, da je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in "ni nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo ali ne bomo, ampak to moramo udejanjiti".

[video: 67106 / ]

Video: Planet TV


Ob tem je še enkrat zatrdil, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je še dodal.

Cerar pričakuje, da bo na Hrvaškem čim prej prevladalo spoznanje, da morajo ravnati podobno kot Slovenija, pri čemer gre predvsem za vprašanje kopenskega dela meje, kjer je treba mejo v naravi natančno določiti, in sicer v določeni meri sporazumno. Pri tem je potrebno sodelovanje obeh držav, zato bo treba ustanoviti mešano komisijo, je pojasnil.

Kaj bo s Trdinovim vrhom?

Na Trdinovem vrhu je Slovenija v dogovoru s Hrvaško pripravljena na korekten način izvršiti primopredajo vojaškega objekta, ko se bodo o tem ustrezno dogovorili. "A to predpostavlja, da bomo s Hrvaško sklenili sporazum o komisiji in mejo na kopnem določili v sodelovanju, v okviru arbitražne odločbe," je povedal Cerar in dodal, da za zdaj ta objekt ostaja v posesti Slovenije.

[video: 67082 / ]

Po Cerarjevih navedbah se bo implementacija arbitražne odločbe začela s 30. decembrom, ko se bo aktivirala zakonodaja, ki so jo sprejeli, evidentirana bo državna meja in z njo usklajene evidence, med drugim zemljiška knjiga. Veljati bodo začeli tudi podzakonski akti in vsi pristojni organi bodo usklajeno pripravljeni na izvajanje arbitražne odločbe.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin