Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
13.08

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

32

Natisni članek

Državni zbor Miro Cerar UKC Ljubljana

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 13.08

6 let, 5 mesecev

Cerar: Razmere na področju zdravstva niso poraz vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

32

Miro Cerar. | Foto STA

Foto: STA

Vlada se na področju zdravstva sooča s težavami in izzivi, ne gre pa za poraz vlade, je danes v DZ poudaril premier Miro Cerar. Razmere na otroški kardiologiji v UKC Ljubljana je označil za nesprejemljive in zatrdil, da so najmlajši tudi prioriteta vlade. Nedopustno pa se mu tudi zdi, da se težke zgodbe otrok "izrabljajo za politične točke".

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v poslanskem vprašanju stanje v slovenskem zdravstvu označil za največji poraz dela aktualne vlade. Od aktualnih problematik je omenil čakalne vrste in problematiko financiranja, zlasti pa razmere na otroški kardiologiji na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer je po njegovih besedah prišlo do popolnega razpada sistema.

Da so razmere na otroški kardiologiji v UKC Ljubljana nedopustne, se je strinjal tudi premier. Vodstvu so zadeve ušle iz rok in nima več nadzora nad njimi, pri tem pa vodilni trdijo, da težav sploh ni, je opomnil. Zato je vlada na zadnji seji vlade tudi zamenjala tri dosedanje predstavnike sveta zavoda. Od nove sestave sveta zdaj Cerar pričakuje, da bo storila "to, kar je edino potrebno" - zamenjala vodstvo, ki je najmanj objektivno odgovorno za razmere.

Prav tako je premier spomnil na odločitev vlade za ustanovitev samostojnega javnega zdravstvenega zavoda za obravnavo otrok in odraslih s prirojeno srčno napako. Hkrati pa je opomnil, da se mu prav tako zdi nedopustno, da "se težke zgodbe otrok s prirojeno srčno napako politizirajo in izrabljajo za politične točke".

Kot je poudaril, pa je za stanje v zdravstvu kot tudi za stanje v družbi nasploh soodgovornost zelo široka. Za vlado prevzema odgovornost sam, kot mora odgovornost prevzeti tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Tu pa so še Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zdravniška združenja in zdravniki sami, ne nazadnje pa tudi državljanke in državljani, ki bi lahko še več naredili na preventivi, na zdravem življenju, je poudaril.

Ne spreglejte