Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
4. 10. 2013,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Ljubljana

Petek, 4. 10. 2013, 16.28

8 let

Čemu klinični center plačuje zdravnika, ki ne obravnava nobenega pacienta?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski UKC je v dveh mesecih zdravniku za čakanje na delo doma izplačal osem tisoč evrov. Pa čeprav računsko sodišče trdi, da za zdravnikovo razporeditev na čakanje na delo ni pravne podlage.

Avgusta smo poročali, da je na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani (UKC) zdravnik radiolog od marca 2006, ko se je zaposlil v Kliničnem inštitutu za radiologijo, delal le dva meseca, nato pa so na zdravniškem pregledu ugotovili, da je psihiatrični bolnik. Od takrat naprej je izmenično uporabljal 30-dnevno bolniško in dopust.

Delodajalec o (ne)sposobnosti za delo ne more odločati Na vprašanje, koliko pacientov je radiolog obravnaval od svojega prihoda na klinični inštitut za radiologijo do junija letos, so nam na UKC odgovorili, da zelo malo. Naš vir iz UKC, ki mu zaupamo, a ne želi biti imenovan, pa trdi, da dejansko ni obravnaval niti enega pacienta. Po podatkih UKC je kljub temu za plačo, regres in bolniška nadomestila v sedmih letih prejel skupno 333 tisoč evrov bruto.

V UKC so nam pojasnili tudi, da zdravniško spričevalo z začetka januarja 2012 radiologu ni dopuščalo opravljanja nalog, zato je bil na podlagi tega napoten na invalidsko komisijo, v času postopka na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa je bil razporejen na čakanje na delo doma.

Vendar pa na računskem sodišču poudarjajo, da "za razporeditev zdravnika na čakanje na delo doma v času, ko poteka postopek ugotavljanja invalidnosti na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ni pravne podlage v veljavnih predpisih in kolektivnih pogodbah. Če zdravnik ni sposoben opravljati svojega dela, mu njegov osebni zdravnik oziroma pristojni organ Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije odredi odsotnost z dela zaradi bolezni. O nesposobnosti za delo lahko odloči le njegov osebni zdravnik oziroma zdravniška komisija, ne pa delodajalec sam".

Radiolog invalidsko upokojen, vendar … V kliničnem centru so nam sicer avgusta pojasnili še, da so ravno julija dobili odločbo zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, po kateri je radiolog invalidsko upokojen, vendar lahko uveljavlja sodno varstvo pravic z vložitvijo tožbe, zato o koncu primera še ne moremo govoriti.

Pred kratkim smo se zato znova obrnili na UKC in jih povprašali, kakšen je trenutni status radiologa. Pojasnili so nam, da mu dela začasno ne odrejajo in da od julija do danes ni obravnaval nobenega pacienta. Radiolog je namreč kljub mnenju računskega sodišča, da za to ni pravne podlage, še vedno na čakanju na delo doma. Julija in avgusta je prejel mesečno nadomestilo v višini štiri tisoč evrov bruto.

Ne spreglejte