Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Zalar sodstvo

Sreda, 8. 6. 2011, 15.41

8 let

"Če ni neodvisnega sodstva, ni pravne države"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za pravosodje Aleš Zalar se je v okviru 40. obletnice delovanja Slovenskega sodniškega društva na delovnem sestanku srečal s predsednico društva Janjo Roblek.

Ena od glavnih tem pogovora je bila varnost sodnikov, predvsem v luči ustanavljanja specializiranih oddelkov za sojenje v zahtevnejših primerih organiziranega kriminala. Roblekova pričakuje, da bodo oddelki, ki se jih bo ustanovilo v skladu z novelo zakona o sodiščih, zaživeli po sodnih počitnicah oz. septembra. Kljub uvodnim zapletom bo sodnikov dovolj, je pojasnila Roblekova. Zalar pa je dodal, da se je v Ljubljani prijavilo celo več kandidatov, kot je razpisanih mest. "Stvar je takšna, da zahteva resno obravnavo" Ustanavljanje omenjenih oddelkov na štirih slovenskih okrožnih sodiščih po besedah Roblekove za seboj potegne vrsto vprašanj, med njimi tudi varnost, saj je "stvar takšna, da zahteva resno obravnavo". Kot je namreč pojasnil minister, je smiselno dati večji poudarek varnosti sodnikov pa tudi tožilcev, saj so tako eni kot drugi občasno podvrženi grožnjam pa tudi napadom.

Zato na ministrstvu že načrtujejo pogovore tako s predstavniki sodstva kot tožilstva, saj želijo preveriti varnostne standarde ter izmenjati izkušnje. Drugo vprašanje ob ustanavljanju specializiranih oddelkov je podporno osebje, ki bi ga imel sodnik. Načrtuje se, da bi sodnik pri vodenju zahtevnejših primerov organiziranega kriminala na voljo imel strokovnega sodelavca. Da bi ugotovili, kako je s podpornim osebjem, bodo sodišča po Zalarjevi napovedi morala prvič doslej pripraviti poslovne načrte.

Roblekova izpostavila izobraževanje sodnikov Sogovornika sta se na sestanku dotaknila tudi vključevanja sodniškega društva v pripravo zakonodaje na pravosodnem področju. Roblekova je predlagala, da bi se sodnike pri pripravi zakonov vključilo v zelo zgodnji fazi, saj bi sodniki po njenem prepričanju s svojim znanjem lahko pripomogli k boljši zakonodaji. Med srečanjem sta Zalar in Roblekova izpostavila tudi izobraževanje sodnikov, saj da jim le znanje daje moč za odločanje.

Prav tako je Roblekova spomnila, da glede plač sodnikov še vedno nista do konca izpolnjeni odločbi ustavnega sodišča, vendar je dodala, da za izpolnjevanje teh odločb ni odgovorno le pravosodno ministrstvo, temveč tudi druga.

Zalar je izjavo za javnost po srečanju izkoristil tudi čestitke društvu ob 40. obletnici delovanja. Poudaril je, da je društvo veliko pripomoglo k temu, da je Slovenija dobila neodvisno tretjo vejo oblasti. Društvo je po njegovih besedah veliko prispevalo tako pri sprejemanju ustave kot vključevanju Slovenije v Evropsko unijo. Prav tako je društvu po Zalarjevem mnenju tudi kasneje uspelo ohraniti in okrepiti neodvisnost sodnikov, kar je zanj zelo pomembno, saj, kot je poudaril, "če ni neodvisnega sodstva, ni pravne države".

Ne spreglejte