Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
10.26

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

9

Natisni članek

Državni zbor volitve vlada Borut Pahor

Torek, 27. 3. 2018, 10.26

6 let

Pahor obvestil DZ, da mandatarja ne bo predlagal. Veber skrivnosten. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

9

borut pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je državni zbor obvestil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Če kandidata v prihodnjih dveh tednih ne bodo predlagali niti poslanci, bo Pahor 14. aprila podpisal odlok o razpisu predčasnih volitev. Janko Veber, ki je pred dnevi povedal, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, danes o podpisih poslancev, ki jih za to potrebuje, ni hotel govoriti.

Borut Pahor je po odstopu Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, s čimer je celotni vladi prenehal mandat in opravlja le še tekoče posle, DZ na današnji izredni seji tudi uradno obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade.

Pahorju se zdi nepotrebno

"V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat zdajšnjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je svoje stališče ponovil Pahor. Po njegovih besedah ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne, zato je najprimerneje razpisati predčasne volitve. Te bodo zaradi prenehanja mandata vlade v vsakem primeru, je dodal.

Video: Planet TV

Kandidata lahko predlagajo tudi poslanci

Glede razpisa volitev in razpustitve parlamenta pa je Pahor, kot je dejal, dolžan počakati na iztek roka, ko se za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine.

Ta rok bo po besedah predsednika DZ Milana Brgleza začel teči v sredo, 28. marca, in se bo iztekel 10. aprila. Pahor pričakuje, da se bo DZ po poteku roka - vključno z dodatnim, 48-urnim rokom, ki ga imajo poslanci na voljo za odločitev o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata - 13. aprila seznanil, da kandidata za mandatarja ni.

borut pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Če torej poslanci v tem času ne bodo predlagali kandidata, bo Pahor, kot je danes napovedal, odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih volitev podpisal v soboto, 14. aprila.

Tanko: Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev

SDS poslancu Janku Vebru podpisov za mandatarskega kandidata ne bo dala, je danes v DZ novinarjem zagotovil vodja poslancev SDS Jože Tanko in menil, da prav tako ne bodo iskali svojega kandidata za mandatarja. Položaj bodo po njegovih besedah preučili, vendar zavlačevali ne bodo. "Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev," je dodal.

jože tanko | Foto: STA , Foto: STA ,

"Če bi naši poslanci dajali podpise, bi bilo smiselno, da jih dajo kandidatu, ki bi ga mi predlagali, ne nekemu samostojnemu poslancu," je povedal Tanko. Da je pripravljen sprejeti kandidaturo, je že pred nekaj dnevi po odstopu premierja Mira Cerarja sporočil nepovezani poslanec Janko Veber, danes pa je ponovil namero, da bo za to poskušal zbrati dovolj podpisov poslancev.

Veber o podpisih noče govoriti

Veber danes ni hotel razkriti, ali je že zbral potrebnih deset podpisov za mandatarja. Kot je dejal, o tem ne želi govoriti, ker gre to potem v škodo tistih, ki bi ga želeli podpreti, saj bodo deležni dodatnih pritiskov.

Video: Planet TV


V SDS so se sicer zavzemali za to, da bi bile predčasne volitve 10. junija, pri čemer je Tanko tudi danes izpostavil, da morajo v državnem zboru nujno dokončati nekatere pomembne vsebine, to je predvsem zaključiti postopek glede ustavnega zakona za zaščito NLB. Glede naklonjenosti SDS 27. maju ali 3. juniju za parlamentarne volitve je Tanko povedal, da se bodo v SDS sproti odločali, poudaril pa je, da bo treba datum določiti tako, da se bodo zadeve, ki jih ima DZ še na mizi, zaključile, je še dejal Tanko.

Tudi v drugih poslanskih skupinah si želijo čim prejšnjih volitev, a poudarjajo pomen pomembnih vsebin, ki jim mora DZ sprejeti še v tem sklicu, zlasti dokončanje postopka glede dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB.

Kot kaže iz današnjih izjav, tudi kandidata za mandatarja ne bodo predlagali. Tako je med drugim zagotovila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer ter dodala, da sama tudi ne bo prispevala podpisa za katerega koli drugega morebitnega kandidata.

Poslanka NSi Ljudmila Novak je danes ponovila stališče stranke, da se zavzemajo za čim prejšnje volitve, ker da potrebujemo vlado s polnimi pooblastili.

Izpostavila je sicer pomen dokončanja postopkov glede zaščite NLB, kar pa je tudi po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše ključno za ta sklic DZ, če se bodo strokovnjaki poenotili. Bistveno več koristnega po njegovem mnenju v tem mandatu ne bodo naredili, ob čemer Jurša svari pred sprejemanjem zakonov, ki bi imeli velike finančne posledice.

Tudi v SD in Levici so za čimprejšnje volitve, tako kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli.

Predčasne volitve 27. maja ali 3. junija

Glede predvidenega datuma volitev pa predsednik republike, kot je dejal, še ne more dokončno napovedati, kaj bo storil. Mogoča datuma sta po njegovih besedah dva: 27. maj in 3. junij. Do 14. aprila, ko bo podpisal odlok, se bo o tem posvetoval z vodji poslanskih skupin. Če bodo ocenili, da so za izvedbo volitev izpolnjeni vsi pogoji, bodo te 27. maja, če bi DZ potreboval še dodaten teden za sprejem nekaterih pomembnih vsebin, pa Pahor "nima težav", da bi volitve razpisal za 3. junij.

Ali je v predpisanem roku iz poslanskih vrst vendarle pričakovati predlog za imenovanje mandatarja, še ni dokončno znano. Med nekaterimi se je namreč omenjala tudi ta možnost, saj bi tako aktualni sklic DZ pridobil nekoliko več časa za sprejem nekaterih pomembnih vsebin.

Ne spreglejte