Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2015,
15.38

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Klavdija Markež šolstvo

Četrtek, 19. 3. 2015, 15.38

5 let, 5 mesecev

Če ministrstvo ne bo ukrepalo, lahko sledi bojkot izvedbe letošnjih ekstercev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šolsko ministrstvo mora po besedah predsednice Sviza Jelke Velički čim prej določiti kriterije za plačilo ur, ki jih bodo učitelji porabili za ocenjevanje testov iz nacionalnega preverjanja znanja.

Če rešitev ne bo, bodo med učitelji preverili tudi podporo morebitnemu bojkotu izvedbe letošnjega NPZ. Pojasnila pričakujejo tudi od kandidatke za novo ministrico Klavdije Markež.

S problematiko neuspešno seznanjali že tri šolske ministre Predsednica Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) si želi čimprejšnje rešitve problematike, ki je povezana z nacionalnim preverjanjem znanja (NPZ), kajti z njo so, kot je poudarila na današnji novinarski konferenci, doslej neuspešno seznanjali že tri šolske ministre in ministrske ekipe.

Kot je pojasnila, je temeljni smisel NPZ, da učenci, učitelji in ravnatelji preverijo, kako uspešni so pri doseganju ciljev in standardov znanja, zastavljenih v učnih načrtih. Dodala je, da se testi obvezno izvajajo za učence 6. in 9. razreda, dosežek učencev pa ne vpliva na končno oceno, niti ne na končni uspeh, na prihod v srednjo šolo pa ima vpliv samo, kadar je omejen vpis.

"Ni utemeljeno, da ministrstvo to delo ureja s pravilnikom, ne z zakonom" Vrednotenje NPZ je delo, ki pomeni dodatno delo oziroma dodatno obremenitev, velja pa samo za nekatere učitelje na šoli. "Ni utemeljeno, da ministrstvo to delo ureja s pravilnikom, ne z zakonom," je poudarila Veličkijeva. Poleg ocenjevanja morajo učitelji najprej opraviti usposabljanje za ovrednotenje testov, nato vse tehnične in vsebinske priprave, staršem morajo omogočiti vpogled, v praksi obravnavati ugovore, na koncu pa pripraviti še pisna poročila.

Po podatkih Državnega izpitnega centra (RIC) so sicer učitelji lani ovrednotili 101.504 teste. Preizkuse je vrednotilo 5.124 učiteljev, v povprečju pa jih je vsak ovrednotil 20. "Tisti učitelji, ki so teste ovrednotili dan pred dogovorjenim rokom, so za nagrado dobili še nekaj novih," je še povedala predsednica sindikata. Za vsa opravila je država po njenih besedah z neplačilom privarčevala nekaj več kot 100 tisoč delovnih ur.

Srednješolski učitelji so za ocenjevanje mature dodatno plačani Izobraževalni sistem ima poleg NPZ na ravni srednjega šolstva razmeroma podobno urejeno zunanje preverjanje znanja – maturo. V primerjavi s kolegi v osnovni šoli pa se srednješolskim učiteljem, ki ocenjujejo teste iz mature, to ne šteje v redni delovni čas in so zanj dodatno plačani.

Ministrstvu je Sviz predlagal, naj se v obdobju varčevanja izvajanje NPZ začasno prekine, ministrstvo pa je predlog zavrnilo, češ da so sredstva za izvedbo NPZ majhna. V Svizu zdaj ministrstvo pozivajo, naj določi merila in kriterije za plačilo ur, ki jih bodo učitelji porabili za ocenjevanje testov iz NPZ.

Oblikovali bodo zahteve, kako naj se NPZ sistemsko uredi na državni ravni Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je ob tem povedal, da bo sindikat vprašanje glede ocenjevanja NPZ uvrstil tudi na ponedeljkovo in torkovo redno sejo glavnega odbora sindikata. Oblikovali bodo zahteve, kako naj se na državni ravni NPZ sistemsko uredi in kako naj se ga ovrednoti. Hkrati bodo glavnemu odboru predlagali sklep, naj se gre v vse slovenske osnovne šole in se med učitelji preveri podporo morebitnemu bojkotu letošnjega NPZ v primeru, če rešitev do takrat ne bi poiskali.

Upajo, da bodo o težavi vrednotenja ocenjevanja testov NPZ poslanci na ponedeljkovem zaslišanju vprašali tudi kandidatko za novo šolsko ministrico Markeževo. Hkrati si želijo, da se bo Markeževa jasno opredelila tudi do vprašanja ustreznega financiranja izobraževanja in znanosti v naši državi. Izredno pomembno bo po Štrukljevem mnenju tudi to, kako se bo Markeževa opredelila do financiranja zasebnega šolstva.

Štrukelj je še dodal, da je slovensko šolstvo v zadnjih letih izpostavljeno številnim aferam, zato si želijo predvsem ministra ali ministrice, ki bo sposoben zagotoviti mir in stabilnost šolstva.

Ne spreglejte