Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
11.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Alain Pellet, arbitraža Hrvaška tožba Slovenija Karl Erjavec Andrej Židan

Četrtek, 28. 9. 2017, 11.42

6 let, 7 mesecev

"Če bo treba tožiti Hrvaško, bo tudi tožena" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Zunanji minister Karl Erjavec je pripravil informacijo glede pravnih možnosti v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe in pričakuje, da bo uvrščena na današnjo sejo vlade.

Video: Planet TV


Kot je povedal v izjavi medijem, želi pridobiti tudi soglasje vlade za začetek iskanja najustreznejše pravne pisarne, ki bi lahko v tej zadevi zastopala Slovenijo. Dodal je, da težko napove, ali bo vlada danes obravnavala tudi zemljevide slovenskega ozemlja po arbitražni razsodbi, ker pred sejo še ni bil znan končni dnevni red.

Erjavec je že v ponedeljek napovedal, da bo za vlado pripravil informacijo glede pravnih možnosti, glede na to, da Hrvaška odločbe ne spoštuje. Gre zlasti za možnosti tožb.


Video: Planet TV

Pojasnil je, da ta tožba ne bi ničesar zadržala na terenu, torej pri implementaciji arbitražne odločbe, pač pa gre za presojo, ki bi jo dalo Sodišče EU v Luksemburgu, ali Hrvaška s tem, ko ne želi implementirati arbitražne odločbe, krši pravni red EU. Spomnil je, da je implementacija arbitražne odločbe navedena v pristopni pogodbi Hrvaške v EU. "Veliko je pravnih možnosti, zato je prav, da to informacijo podam vladi in da dobimo tudi mandat za to, da najamemo najboljše strokovnjake s področja prava EU," je dejal.

Glede pravnih zastopnikov je sicer treba najprej počakati, da poteče šestmesečni rok za pripravo podlag za implementacijo arbitražne odločbe. Del ekipe bo, tako Erjavec, gotovo tudi vodja slovenske odvetniške ekipe v arbitražnem postopku Alain Pellet, ki je usposobljen zlasti za področje pomorskega prava, gotovo pa da bo znal tudi priporočiti, katera pisarna je najmočnejša za pravo EU. Kot je pojasnil minister, imajo dogovor, da bo tudi po izdaji arbitražne odločbe in v času implementacije nudil vso potrebno pravno pomoč, saj je treba določene zadeve v odločbi tudi pravilno interpretirati.


Video: Planet TV

Sicer pa se po njegovih ocenah Hrvaški že maščuje, da ne priznava arbitražne odločitve. "Vidimo, kaj se dogaja glede postopka za članstvo v OECD, verjetno bodo nastopile še kakšne druge težave," je dejal. Če Zagreb ne priznava meje med Slovenijo in Hrvaško, "če ne ve, kje ima svoje meje oz. misli, da so njene meje tam, kjer je Slovenija", po njegovem mnenju tudi težko postane del schengna.

Dejan Židan | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tudi prvak SD Dejan Židan je pred sejo vlade poudaril, da mora Slovenija narediti vse, kar je treba. "Če bo treba tožiti Hrvaško, bo tudi tožena," je napovedal in dodal, da je meja določena in kjer je mogoče, jo bo Slovenija sama implementirala. Židan pravi, da Slovenija ne sme nasesti na pogoste provokacije Hrvaške, ki skuša napasti arbitražno odločbo.

Ne spreglejte