Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
7.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

1

Natisni članek

Theresa May Velika Britanija Evropska unija brexit

Četrtek, 14. 3. 2019, 7.55

5 let, 1 mesec

Možnosti glede brexita še povsem odprte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

1

brexit | Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, pa tudi več članic Unije, je London že pred sredinim glasovanjem opozoril, da želi EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita jasen odgovor Londona, kaj želi s tem doseči. | Foto Getty Images

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, pa tudi več članic Unije, je London že pred sredinim glasovanjem opozoril, da želi EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita jasen odgovor Londona, kaj želi s tem doseči.

Foto: Getty Images

Potem ko je britanski parlament v torek že drugič zavrnil ločitveni sporazum z EU, v sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, bo danes parlament glasoval o preložitvi brexita, ki je napovedan za 29. marec. Kaj se bo zgodilo z brexitom, je trenutno še povsem odprto.

Britanska poslanska zbornica je v torek kljub dodatnim zagotovilom premierke Therese May, ki jih je ta teden dobila od Bruslja glede spornega irskega varovala, znova zavrnila ločitveni sporazum. V sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz EU kadar koli izstopilo "brez ločitvenega sporazuma in okvirja za prihodnje odnose". Ta formulacija potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca.

Danes bodo glasovali še, ali bi EU zaprosili za odlog brexita. Vladni predlog, o katerem bodo glasovali, sicer predvideva tudi vnovično, že tretje glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU. Določa namreč, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Če tega ne bodo storili, bo morala na vrhu EU 21. marca podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

brexit
Novice Britanski poslanci zavrnili sporazum o brexitu

Po napovedih bo zbornica danes potrdila podaljšanje

Po napovedih britanskega časnika Financial Times (FT) bo poslanska zbornica danes potrdila podaljšanje, kar bo med voditelji držav članic EU prihodnji teden naletelo na mešane odzive. Na Downing Streetu domnevajo, da jim bodo podaljšanje odobrili, če jih bo Mayeva prepričala, da ji bo uspel preboj v britanskem parlamentu.

Po besedah nekaterih britanskih ministrov bo tretje glasovanje o sporazumu šele po tej odobritvi preložitve brexita, morda 26. marca.

Že v prihodnjih dneh bi bilo lahko več glasovanj o različnih možnostih glede brexita, vključno z glasovanjem o drugem referendumu, ki pa bi po navedbah FT verjetno padlo. Zanj se sicer zavzema več kot sto poslancev, večinoma opozicijskih laburistov, a tudi konservativcev, članov Škotske nacionalne stranke in liberalcev.

Na Downing Streetu domnevajo, da jim bodo podaljšanje odobrili, če jih bo Mayeva prepričala, da ji bo uspel preboj v britanskem parlamentu. | Foto: Reuters Na Downing Streetu domnevajo, da jim bodo podaljšanje odobrili, če jih bo Mayeva prepričala, da ji bo uspel preboj v britanskem parlamentu. Foto: Reuters

Buckinghamska palača
Novice Nemci pred brexitom Buckinghamski palači poslali toaletni papir

Glasovali bi lahko tudi o načrtu mehkejšega brexita

Poslanci bi lahko glasovali tudi o načrtu mehkejšega brexita, v skladu s katerim bi Združeno kraljestvo ostalo v carinski uniji in tudi notranjem trgu EU. Zagovorniki te možnosti prihajajo tako iz vrst konservativne kot laburistične stranke, za čezstrankarski konsenz pri tem pa se zavzema celo britanski finančni minister Philip Hammond.

Če bi se zagovorniki te možnosti zares začeli združevati, bi lahko Mayeva zagovornikom trdega brexita zagrozila, da bo ob podpori laburistov izvedla mehki brexit, če ne bodo podprli njenega dogovora.

Več vidnejših torijcev je medtem povedalo, da bi si tudi številni evroskeptiki iz njihovih vrst, ki so v torek glasovali proti sporazumu, v primeru, da bi morali izbirati med sporazumom in obstankom v uniji, premislili.

Britanski BBC sicer v primeru, da danes potrdijo preložitev brexita, omenja še več drugih možnosti: razpis predčasnih volitev, ponovna pogajanja o brexitu in menjavo na čelu vladajoče stranke. Slednja je sicer malo verjetna, saj se nasprotniki in podporniki brexita ne morejo uskladiti o nasledniku Mayeve.

Brexit
Novice Britanski parlament glasoval proti brexitu brez dogovora

Tuskova podpora daljši preložitvi bi zdaj lahko spodbudila podpornike brexita, ki se bojijo, da bi zaradi izstopnega sporazuma Združeno kraljestvo za vedno ostalo ujeto v uniji, k temu, da bi ta sporazum znova preučili. | Foto: Reuters Tuskova podpora daljši preložitvi bi zdaj lahko spodbudila podpornike brexita, ki se bojijo, da bi zaradi izstopnega sporazuma Združeno kraljestvo za vedno ostalo ujeto v uniji, k temu, da bi ta sporazum znova preučili. Foto: Reuters Tusk je naklonjen daljši preložitvi brexita

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes izrazil pripravljenost na daljšo preložitev britanskega izstopa iz Evropske unije, če Velika Britanija znova razmisli o svoji strategiji za brexit. S tem želi dati britanski premierki Theresi May še zadnjo možnost, da spremeni svoja pogajalska izhodišča.

"Med svojimi posvetovanji pred vrhom EU bom države članice EU27 pozval, naj bodo odprte za daljšo preložitev, če se Združenemu kraljestvu zdi potrebno znova premisliti o strategiji za brexit in da doseže konsenz o tem," je zapisal na Twitterju.

Tusk bo namreč konec prihodnjega tedna gostil vrh voditeljev sedemindvajseterice, na katerem bi lahko odobrili preložitev brexita, ki je trenutno predviden za 29. marec.

Tuskova podpora daljši preložitvi bi zdaj lahko spodbudila podpornike brexita, ki se bojijo, da bi zaradi izstopnega sporazuma Združeno kraljestvo za vedno ostalo ujeto v uniji, k temu, da bi ta sporazum znova preučili.

Ponovni premislek o strategiji, ki ga omenja predsednik Evropskega sveta, sicer odraža že znano stališče Bruslja. To je, da bi bil mehkejši brexit možen, če bi se Mayeva odpovedala nekaterim ključnim pogajalskim izhodiščem, predvsem svojemu nasprotovanju obstanku v carinski uniji z EU.

Ne spreglejte